Wat gaat er komen met de release van WordPress 3.9?

De release datum voor WordPress 3.9 staat op dit moment gepland voor de week van 14 april. Er wordt zelfs gespeculeerd dat deze samen gaat vallen met Tax Day in de Verenigde Staten op 15 april. Men is vooral nieuwsgierig naar de features die WordPress 3.9 gaat brengen in vergelijk met haar voorganger WordPress 3.8, die alweer enige tijd geleden gereleased is.

De verbeterde versie van WordPress 3.8 trekt voornamelijk de aandacht van iedereen door twee belangrijke features die naar alle waarschijnlijkheid zullen worden ingebouwd. In WordPress 3.9 wordt namelijk een front-end editor geïntegreerd en een Widget Customizer.

Front-end editor in WordPress 3.9?

Met de front-end editor is het de bedoeling dat een pagina of artikel aangepast / bewerkt kan worden terwijl er een preview zichtbaar is van het resultaat van de aanpassing / bewerking. Door bijvoorbeeld op de tekst te klikken die aangepast moet worden, kan deze ‘live’ worden aangepast op de pagina. Tevens proberen ze het mogelijk te maken om middels een ‘drag and drop’-systeem afbeeldingen en paragrafen op een andere plek neer te zetten. Het ‘drag and drop’-systeem is nog niet officieel bevestigd, omdat er ook tegenstanders van zo’n dergelijke front-end editor zijn. Normaal is binnen de CMS (Content Management Systemen) de content en design gescheiden van elkaar, de ontwikkelaars van WordPress 3.9 willen deze twee onderdelen nu samenbrengen in de front-end editor. De WordPress experts zijn hier niet geheel voorstander van, echter zal het een uitkomst zijn voor de beginner.

widget customizer in WordPress 3.9

Widget Customizer

Het idee achter de Widget Customizer is dat elke widget zijn eigen paneel krijgt in de Customizer (Appearance > Customize) instellingen. Hiermee kan de betreffende widget vervolgens worden bewerkt, verplaatst en een preview zal zichtbaar zijn om te zien hoe de wijzigingen er uit komen te zien, voordat men hoeft te bevestigen middels Opslaan en Publiceren. Als het ware wordt deze bewerking widgets identiek aan hoe de bewerking van thema’s nu al gaat. Op deze manier wordt het  probleem ondervangen dat voorheen tijdens bewerken en verplaatsen van widgets deze geheel onbruikbaar konden worden en iedereen die de website bezocht dit zou zien en opmerken. De Widget Customizer zal op dit punt de ideale oplossing bieden, door via de preview te controleren of door alle bewerkingen en verplaatsingen de website nog geheel functioneel is.

Wanneer wordt WordPress 3.9 released?

Dus voor iedere WordPress-gebruiker noteer de volgende data in de agenda: de week van 14 april 2014, waarschijnlijk 15 april zal de release plaatsvinden van WordPress 3.9. Een andere belangrijke datum, voor diegene onder ons die niet kunnen wachten tot april, 5 maart 2014. Op 5 maart wordt namelijk de eerste beta-versie van WordPress 3.9 verwacht.

Eén reactie op “Wat gaat er komen met de release van WordPress 3.9?”

  1. WP Freak schreef:

    Nice! Die Front-End editor zou echt een uitkomst zijn!

Geef een reactie