Child thema binnenkort niet meer nodig voor simpele CSS aanpassingen?

Child thema binnenkort niet meer nodig voor simpele CSS aanpassingen?

WordPress gebruikers die simpele aanpassingen willen doen aan een thema zonder het risico te lopen om iets ‘kapot’ te maken, krijgen doorgaans het advies om een child thema aan te maken. Dat betekent dat je een nieuw CSS bestand moet aanmaken, evenals een functions.php bestand. Vervolgens moet je deze via WordPress of een FTP client naar de server moet uploaden. Het is daarbij ook van belang dat het child thema op de juiste manier naar het parent thema verwijst. (Als dit allemaal als abracadabra klinkt, lees dan eerst ons artikel over wat een child thema is en waarom je er één zou gebruiken) Voor veel WordPress beginners is het creëren van een child thema nog best gecompliceerd. Maar dankzij een nieuw voorstel voor WordPress 4.7 hoef je binnenkort misschien geen child thema meer aan te maken voor simpele CSS aanpassingen.

Een CSS editor voor simpele CSS aanpassingen

Het voorstel suggereert om een CSS editor aan de Customizer toe te voegen. Dat zou verschillende voordelen hebben. Gebruikers kunnen dan een live voorvertoning van de CSS aanpassingen zien voor ze worden toegepast, en zien hoe ze er op mobiele apparaten uit komen te zien. In plaats van dat de bestanden direct worden bewerkt, worden de wijzigingen opgeslagen in een Custom Post Type. De oorspronkelijke thema stijlen worden overschreven. Gerelateerde projecten zoals customize changesets (#30937) en revisies voor customizer instellingen (#31089) kunnen voor toekomstige verbeteringen zorgen. De CSS editor zou ook notificaties voor veelvoorkomende syntax errors geven (een haakje te weinig bijvoorbeeld).

Wil je dit eens testen?

Om de CSS editor te testen moet je de Trac patch installeren. Je kunt dan je ervaringen delen en feedback geven. Er wordt al volop gediscussierd over de CSS editor, en de meningen zijn behoorlijk verdeeld; sommige WordPress ontwikkelaars zijn razend enthousiast, anderen hebben zo hun bedenkingen. De functie wordt uiteraard niet aan de WordPress Trunk toegevoegd tot het voorstel is goedgekeurd.

 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.