Veelgestelde vragen over WordPress

Op deze pagina vind je het antwoord op veelgestelde vragen over WordPress. Klik op de vraag om het antwoord direct te bekijken. Staat jouw vraag niet tussen de lijst? Neem dan contact met onze WordPress experts op via het contactformulier en wij helpen je graag verder.

Wat is een Content Management Systeem (CMS)?

Een Content Management Systeem (CMS) is een systeem dat wordt gebruikt om de inhoud (content) van een website te beheren. De beheerder van de website kan eenvoudig content toevoegen en verwijderen via het controlepaneel. Klik hier voor meer informatie.

Hoe log ik in op mijn WordPress website?

Nadat je een domeinnaam hebt geregistreerd en de website host via een hosting partner, ontvang je de logingegevens voor je blog of website per e-mail. Bij deze logingegevens zit een link naar het admin gedeelte van de website, dit is bijna altijd de URL (domeinnaam) van de website met /wp-admin als toevoeging, en een gebruikersnaam en een wachtwoord. Met deze gegevens kun je inloggen in WordPress. Op deze pagina geven we enkele voorbeelden van inlogpagina’s en manieren.

Hoe kom ik achter mijn WordPress wachtwoord als ik deze kwijt ben?

Het kan zelfs de beste overkomen: je WordPress wachtwoord kwijtraken. Gelukkig is zijn er verschillende methodes om alsnog het wachtwoord te achterhalen, zonder dat je je hele website opnieuw moet installeren. In dit artikel bespreken we 5 verschillende oplossingen!

Waar kan ik goede WordPress thema’s vinden?

Er bestaan veel gratis en betaalde (premium) WordPress thema’s. Wij adviseren iedereen om gebruik te maken van premium WordPress thema’s omdat deze simpelweg veiliger, stabieler, sneller en makkelijker in gebruik zijn. Voor premium WordPress thema’s kun je bijvoorbeeld terecht bij Elegant Themes, Template Monster of Themeforest.

Wat is het verschil tussen een gratis en premium WordPress thema?

Je hebt de keuze uit duizenden gratis en betaalde WordPress thema’s. In veel gevallen kan een gratis WordPress thema prima werken, maar met name voor zakelijke of complexe websites is vaak een premium WordPress thema vereist. Op deze pagina benoemen wij alle voor- en nadelen van gratis en premium thema’s.

Hoe installeer ik een WordPress thema?

Heb je een geschikt WordPress thema voor je WordPress site gevonden? Dan moet je deze eerst downloaden. Vervolgens kun je het thema installeren:

  • Ga naar Weergave > Thema’s > Nieuwe toevoegen > Thema uploaden.
  • Upload het ZIP bestand met je thema naar WordPress door het bestand te selecteren
  • Klik op de ‘Activeren’ knop om het WordPress thema actief te maken.

Hoe pas ik het WordPress menu aan?

Het menu in WordPress laat standaard de laatste gepubliceerde pagina’s zien, maar je wilt dit natuurlijk op maat maken zodat je ook submenu items (tweede level) kunt toevoegen. In dit bericht leggen wij stap voor stap uit hoe je jouw eigen menu aanmaakt voor je WordPress website.

Hoe maak ik een favicon voor mijn WordPress website?

De favicon is dat kleine icoontje dat naast de titel van je website in de browser verschijnt. Het helpt je bezoekers om je website te identificeren. Dit vergroot de herkenbaarheid van je merk en bevordert het vertrouwen bij je doelgroep. In dit artikel leggen we uit hoe jij je eigen custom favicon maakt voor je website!

Hoe pas ik links aan op mijn WordPress website?

De permalinks instellingen vind je door in het navigatiemenu naar ‘Instellingen’ te gaan en vervolgens op ‘Permalinks’ te klikken. Op deze pagina leggen wij stap voor stap uit wat je allemaal met permalinks in WordPress kunt.

Hoe pas ik aan wat er op de homepage van mijn WordPress website weergegeven wordt?

Standaard laat WordPress je laatste berichten (niet pagina’s) zien op je homepage, echter heel vaak willen we op de homepage een pagina laten zien die we vervolgens designen / invullen met content die we op de homepage willen laten zien. Om dit voor elkaar te krijgen ga je naar Instellingen -> Lezen en zoek je de optie Laatste berichten of een statische pagina. Kies hier voor de statische pagina en selecteer vervolgens een pagina uit het dropdown menu. Sla de instellingen op en nu wordt deze pagina voortaan getoond op de homepage van je website.

Ik zie alleen nog maar een wit scherm op mijn WordPress website.

Bekijk op deze pagina wat je moet doen als je alleen nog maar een wit scherm ziet als je naar je WordPress website gaat. Er worden geen berichten weergegeven, geen foutmeldingen, er is niets wat aangeeft dat je iets fout hebt gedaan.

Ik zie alleen de naam van mijn hosting partij op mijn domein staan?

Dit kan door twee dingen komen. Of je hebt WordPress nog niet geïnstalleerd op je hosting pakket (lees hier hoe je WordPress installeert) of je hebt nog een oud index bestand op de server staan die ervoor zorgt dat de standaard pagina van je hostingpartij zichtbaar is. Je kunt dit oplossen door in te loggen via de FTP en naar de map te gaan waar WordPress is geïnstalleerd.  Zoek vervolgens het bestand index.html op en verwijder deze of geef het bestand een andere naam.

Hoe zet ik de reacties onderaan een pagina of bericht uit?

Standaard is de optie om te reageren op berichten of pagina’s op een WordPress website geactiveerd. Om dit uit te zetten ga je naar de betreffende pagina of bericht en scroll je naar beneden. Hier staat een veld dat Reacties heet en hier kun je de optie Reacties toestaan uitvinken. Sla de pagina vervolgens op om je nieuwe instellingen actief te maken. Zie je de optie Reacties niet staan? Ga dan rechtsboven naar de optie Scherminstellingen en zorg dat het vinkje bij Reacties is aangevinkt.

Hoe pas ik een WordPress bericht aan?

Op deze pagina leggen wij uit hoe je een WordPress bericht kunt aanpassen met de WordPress editor. Voor meer gedetailleerde versie verwijzen wij je naar de WordPress Handleiding. In de handleiding worden alle mogelijkheden met betrekking tot het aanpassen van berichten en pagina’s in WordPress behandeld.

Hoe upload ik bestanden en afbeeldingen naar mijn WordPress website?

Er zijn verschillende methodes om afbeeldingen en andere bestanden naar je WordPress site te uploaden. In dit artikel bespreken we twee methodes: uploaden via de Media Bibliotheek op je WordPress Dashboard, en uploaden via een FTP programma.

Hoe maak ik mijn website vindbaar in Google?

In de Google Optimalisatie handleiding voor WordPress leggen wij in detail uit welke stappen je moet ondernemen om jouw WordPress website vindbaar te maken in Google.

Hoe voeg ik nieuwe gebruikers toe in WordPress?

Op deze pagina leggen wij uit hoe je nieuwe gebruikers toevoegt aan je WordPress website. Je kunt meerdere gebruikers aanmaken die toegang krijgen tot de blog of website. Dit kunnen abonnees, schrijvers, auteurs, redacteurs en beheerders zijn.

Mijn WordPress website is langzaam.

Het kan gebeuren dat je WordPress website na een tijdje een stuk langzamer wordt en dit is uiteraard erg slecht voor de gebruiksvriendelijkheid. Een website die langzamer laadt dan twee seconden wordt al als zeer traag ervaren door de meeste gebruikers. In de WordPress Optimalisatie handleiding leggen wij uit welke stappen je kan ondernemen om je website weer supersnel te maken.

Ik heb hulp nodig met mijn WordPress website.

Het voordeel van het gebruik van één van de meest populaire platformen ter wereld is dat het een geweldige support heeft. Er zijn online tal van tutorials en troubleshooting artikelen, zoals de WordPress handleidingenOp deze pagina geven wij meerdere manieren om hulp te krijgen met je WordPress website.

Hoe installeer ik een WordPress plugin?

Om een WordPress plugin te installeren kun je de ingebouwde plugin installer gebruiken. Dat werkt heel gemakkelijk en zo heb je binnen een aantal stappen al een nieuwe plugin op je WordPress website geïnstalleerd. Klik hier voor stap voor stap uitleg hoe je de plugin installer gebruikt.

Er zijn updates beschikbaar, wat moet ik doen?

Het is voor de veiligheid van je website van essentieel belang dat je zowel WordPress zelf als de thema’s en plugins altijd up-to-date houdt. Bij een update worden namelijk bug fixes geïmplementeerd en bij de meeste updates worden er ook meerdere veiligheidskwesties aangepakt. Dit kun je zelf doen of laten doen, als je het zelf gaat doen is het verstandig en raadzaam om eerst een backup van je website te maken alvorens je een update uitvoert.

Hoe maak ik een contact formulier in WordPress?

Op deze pagina behandelen wij de top 10 beste contact formulieren plugins voor WordPress. Zeker weten dat hier een contact formulier plugin voor jou bij zit!

Hoe los ik een 500 internal server error op?

De Internal Server Error (500) is een relatief veelvoorkomende foutmelding, ook bij WordPress websites. Het lastige aan deze foutmelding is dat hij veel verschillende oorzaken kan hebben. Op deze pagina behandelen wij de mogelijke oorzaken.