Theme Check; Een essentiële plugin voor themeontwikkelaars

Theme Check; Een essentiële plugin voor themeontwikkelaars

Het maken van een theme voor WordPress is in wezen een eenvoudig proces. Op basis van een eerste idee en wat schetsen begin je aan een mockup, die je vervolgens weer omzet naar code, met ruimte voor de gewenste functionaliteit en de juiste look.

En als je dit theme maakt als custom theme voor een enkele website, dan eindigt het hier. Natuurlijk, je moet nog testen op de site, en waar nodig wat tweaken, maar dat is allemaal redelijk overzichtelijk. Je hoeft slechts te voldoen aan de wensen van een enkele klant.

Op het moment dat je dit theme wilt aanbieden voor heel veel gebruikers van WordPress, wordt het proces een beetje complexer. Zeker wanneer je het theme via de WordPress theme-directory wilt aanbieden. Dan kom je ineens in aanraking met de regels van WordPress omtrent de “Theme Review”. Deze regels zijn te vinden in de WP codex, en aan deze regels wordt het theme getoetst als de ontwikkelaar het aanbied voor opname in de theme directory.

Deze regels zijn zeker van nut, maar het is nogal een arbeidsintensief klusje om deze regels door te werken en te controleren of het theme waar je aan werkt hier ook aan voldoet.

WordPress theme check plugin voor het checken van je thema

Handmatig vs. Automatisch

De regels vergen controle van allerlei aspecten van je code, en je bent al snel een paar uur zoek om dit correct uit te voeren. Kostbare tijd die verloren gaat. Maar nu niet meer, als je de makers van de Theme Check plugin gelooft. Zij bieden een plugin aan waarbij je theme eenvoudig getoetst wordt aan de meest recente versie van de theme review regels.

De theme check plugin nestelt zich na installatie in het  “weergave” menu. Lekker dicht bij je theme-menu en eventuele theme-opties dus, en meteen bereikbaar wanneer je klaar bent om te gaan testen.

Een muisklik brengt je naar de eenvoudige admin-omgeving waar je uit een dropdown het juiste theme kunt kiezen om te testen. Eventueel kun je met een vinkje nog aangeven of je wilt dat de plugin de INFO tags negeert.(Info-tags bevatten adviezen voor optimalisatie, waarbij het niet voldoen aan deze adviezen geen gevolgen heeft voor goedkeuring).

Vrijwel onmiddellijk krijg je dan een overzicht van zaken die je moet veranderen, zaken die je het beste maar kunt veranderen, en zaken die je eventueel zou kunnen veranderen, maar die de goedkeuring niet beïnvloeden.

Wat is er anders dan de check van WordPress?

Er is in wezen weinig verschil met de check zoals WordPress die uitvoert. Maar het duidelijkste verschil is wel belangrijk. Bij upload naar de directory kom je in de wachtrij voor review. Dat duurt meestal niet heel lang, maar die tijd kun je weinig anders doen dan wachten.

Met de theme check plugin krijg je onmiddellijk feedback die je kunt toepassen op je ontwerp en code. En daardoor kun je een theme aanbieden dat meteen voldoet. Dat bespaart jou als ontwikkelaar tijd, en levert voor de community een beter theme op. En daar wordt iedereen beter van.

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.