Syntax error in WordPress oplossen | WP Handleiding

Syntax error in WordPress oplossen

Wanneer je websites bouwt en/of beheert, dan kun je met uiteenlopende foutmeldingen geconfronteerd worden. Gelukkig zijn de meeste foutmeldingen in WordPress relatief eenvoudig op te lossen. Hieronder leggen we uit wat je kunt doen bij een syntax error in WordPress.

Wat is een syntax error in WordPress?

Een syntax error in WordPress vertelt je dat er iets mis is met de code van je WordPress website. De browser geeft dan een foutmelding weer, die er als volgt kan uitzien:

parse error: syntax error, unexpected ‘function’ /private_html/wp-content/themes/twentytwentytwo\functions.php on line 242

Dergelijke foutmeldingen komen voor wanneer er een fout in de code van je WordPress website is geslopen, bijvoorbeeld als je een stukje code (code snippet) verkeerd of onvolledig hebt gekopieerd. PHP is, net als HTML en CSS, niet erg vergevingsgezind. Zelfs een enkel verkeerd teken of een ontbrekende tag kan al in een syntax error resulteren.

Hoe los je een syntax error in WordPress op?

Vaak wordt er in de syntax error zelf al aangegeven waar de fout zit. In het bovenstaande voorbeeld is dat op regel 242 van het functions.php bestand. Als je nog wel toegang hebt tot de backend van je site, dan kun je het probleem meestal vrij snel en gemakkelijk oplossen. Het kan echter ook zijn dat je als gevolg van de syntax error geen toegang meer tot je site hebt. Dat is geen reden tot paniek, het betekent alleen dat je het probleem moet verhelpen via ftp. Meestal kun je door in te loggen op de hosting omgeving toegang krijgen tot ftp, al geven sommigen de voorkeur aan FTP clients voor WordPress gebruikers. Zodra je eenmaal op de server zit, zoek je naar het functions.php bestand (of welk bestand de syntax foutmelding dan ook als de oorzaak aangeeft). Download het, verwijder de fout uit de code en upload het weer via ftp. Als het goed is heb je dan weer toegang tot je WordPress dashboard.

 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.