Succesvol thuis werken wanneer je partner dat niet doet

Succesvol thuis werken wanneer je partner dat niet doet

“Thuis werken, dat lijkt me echt heerlijk!” “Dan sta je nooit in de file!” “Dan kun je zeker lekker uitslapen!” Dat is wat ik zoal te horen krijg van mensen als ik over mijn werk praat. Natuurlijk, thuis werken heeft ook zo zijn voordelen. Ik ben productiever en zit veel lekkerder in mijn vel dan toen ik nog van 9 tot 5 op kantoor zat. Maar thuis werken gaat wel gepaard met een aantal uitdagingen. Wat veel mensen niet beseffen is dat thuis werken heel lastig kan zijn als je samenwoont met een partner niet dat niet doet. Een partner die op kantoor werkt, of wel de deur uit moet om naar het werk te gaan, heeft simpelweg een heel andere levensstijl dan jij. Dat kan resulteren in jaloezie, miscommunicatie, onbegrip en stress. In dit artikel bespreek ik een aantal tips voor situaties die je kunt tegenkomen als je thuis werkt wanneer je partner dat niet doet. Natuurlijk zijn alle mensen en relaties anders, dus je moet mijn tips niet zien als one-size-fits-all oplossingen. Pik eruit wat je wilt en wat jij denkt dat werkt voor jou en je partner!

Succesvol thuis werken wanneer je partner dat niet doet

Tip #1: Communiceer met elkaar

Jij werkt vanuit huis, dus zolang je een laptop en internet hebt, kun je je werk in principe overal doen. Je partner daarentegen, moet wel naar het werk toe. Hou gedurende de dag contact met elkaar, al is het maar in de vorm van een whatsappje. Vertel waar je mee bezig bent en vraag je partner hoe zijn of haar dag gaat. Communicatie is het allerbelangrijkste als je allebei verschillende levensstijlen hebt, zeker als één van de twee aan thuis werken doet.

thuis werken

Tip #2: Leg je partner duidelijk uit wat je doet

Jij werkt vanuit huis, en dat is voor veel mensen een heel abstract concept. Mijn partner, die wel een 9-5 baan heeft, zag zijn werk als een ‘echte’ baan, en mijn werk slechts als tijdverdrijf tot ik een ‘echte’ baan had gevonden. Hij snapte het niet: ik had al ‘echte’ banen gehad, en nu was ik voor mezelf begonnen. Het kostte heel wat tijd voor hij eindelijk in begon te zien dat ik nooit meer terug zou gaan naar het 9-5 leventje. Sommige mensen beschouwen wat jij doet als minder echt dan wat zij doen, omdat zij voor een ‘echt bedrijf’ werken, met een kantoor, een baas en vaste werktijden. Het is waarschijnlijk niet met negatieve intenties bedoeld; het is meestal gewoon een kwestie van onzekerheid, omdat zij dat ‘vanuit huis werken’ concept gewoon nog niet kunnen bevatten. Het kan echter heel frustrerend zijn als mensen denken dat je de hele dag op de bank Netflix zit te kijken. Zorg dus dat je heel duidelijk maakt wat je precies doet gedurende een reguliere werkdag, en benadruk het belang van je werk.

Tip #3: Stel grenzen

Als je het gevoel krijgt dat het allemaal te veel wordt, stel dan duidelijke grenzen. Leg uit dat je niet naar de sleutelmaker kunt omdat je een deadline hebt om nog een uitschuifbaar contactformulier te maken. Vraag je partner of hij/zij eens kan koken, zodat jij je belastingaangifte kunt doen. Het moet niet zo zijn dat jij van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat aan het stressen bent terwijl je partner na het werk op de bank ploft en in slaap valt – want geloof me, zo gaat het er vaak aan toe! Bescherm jezelf.

Tip #4: Creëer een overgangsritueel

Wie een 9-5 baan heeft, is klaar met werken zodra hij of zij het werk verlaat. Maar dat geldt niet voor jou. Ik heb er nog steeds weleens moeite mee om over te schakelen van werk naar vrije tijd. Mijn Macbook ligt tenslotte altijd in de buurt, en ik ben eigenlijk nooit echt klaar bent werk. Het is dan ook een goed idee om een soort overgangsritueel voor jezelf te creëren, zodat je ook echt het gevoel krijgt dat je ‘vrij’ bent. Ik sluit bijvoorbeeld mijn computer af en ga lekker douchen. Zodra ik uit de douche kom, kom ik ‘thuis.’ En de computer gaat pas weer de volgende dag aan!

Tip #5: Verdeel huishoudelijke taken zo eerlijk mogelijk

Als je thuis werkt, denken veel mensen dat je 100% flexibiliteit heb in hoe je je dag structureert. In het begin vond mijn vriend het niet meer dan vanzelfsprekend dat ik het huis schoonmaakte, de was deed, boodschappen deed en de administratie bijhield. Eigenlijk alles. Want ja, ik was toch thuis, dat kon ik mooi ‘even tussendoor doen.’ Maar dit werkt niet. Als je thuis werkt, moet je vaak nog harder werken dan iemand met een traditionele baan. Je moet niet alleen zorgen dat je al je werk gedaan krijgt, je moet ook je zakelijke administratie doen en je dag zelf indelen. Op een gegeven moment realiseerde ik me dat ik zoveel op mijn bord had gekregen dat ik niet eens meer aan mijn eigen werk toe kwam! Ik heb toen duidelijk gemaakt dat ik, ondanks het feit dat ik niet op een kantoor werk, wél 8 uur per dag ongestoord aan mijn werk moet kunnen besteden om rond te komen. Verdeel de huishoudelijke taken zo eerlijk mogelijk om verontwaardiging en verbittering te voorkomen.

thuiswerken

Tip #6: Automatiseer wat je kunt

Als er één ding is waar ik een hekel aan heb, is het boodschappen doen. Ik kan me ontzettend ergeren in de supermarkt, en ik voel altijd een soort tijdsdruk. Want er ligt thuis nog werk op me te wachten! Maar in plaats van naar de supermarkt te gaan, kun je er ook voor kiezen om je boodschappen te laten bezorgen. De bezorgservice van de AH bijvoorbeeld, werkt heel prima! Je houdt je boodschappenlijstje bij via de app, en verstuurt deze zodra je klaar bent. Je kunt de bezorging inplannen op de momenten dat je zeker weet dat je thuis bent. Je hoeft dan alleen nog maar je boodschappen in te ruimen en je kunt weer verder met werken. Hetzelfde geldt voor winkelen; vrijwel alles is tegenwoordig online te bestellen. Waarom zou je een hele middag uittrekken om naar de MediaMarkt te gaan voor een nieuwe broodrooster als je die ook gewoon met een paar muisklikken online kunt bestellen? Je zit toch al achter je computer…

Tip #7: Blijf realistisch

Als je aan thuis werken doet, moet je goed beseffen dat sommige dingen simpelweg altijd op jouw bordje terecht zullen komen. Als de CV-ketel monteur langskomt, ben ik thuis. Als de pakketbezorger komt, ben ik thuis. Dus het is logisch dat ik dat soort zaken afhandel. Dat hoort er nu eenmaal bij. Het fijne is dat ik gewoon in mijn onesie de deur open kan doen. De pakketbezorger weet inmiddels niet beter.

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.