8 dingen die je moet weten over plugins voor WordPress

8 dingen die je moet weten over plugins voor WordPress

Plugins zijn kleine stukjes software die de functionaliteit van je WordPress site uitbreiden, zonder dat je hiervoor handmatig code hoeft te schrijven of te bewerken.  Er zijn vrijwel geen beperkingen aan wat je met plugins voor WordPress kunt doen – bedenk het en er is wel een plugin voor. Er zijn plugins voor ecommerce, SEO, design, social sharing, beveiliging, spam preventie en nog veel meer. Naast de ruim 50.000 gratis plugins in de WordPress.org repository zijn er ook nog eens honderden premium plugins verkrijgbaar. Maar het feit dat je iets met een plugin kunt doen, betekent niet altijd dat het slim is om er ook gebruik van te maken. In dit artikel beschrijven we 8 dingen die je moet weten over plugins voor WordPress!

Wat je moet weten over plugins voor WordPress

#1. Less is more

Plugins maken het mogelijk om je site dingen te laten doen die anders niet mogelijk zouden zijn. Dat gezegd moet je er wel rekening mee houden dat hoe meer plugins je hebt, hoe groter het risico is dat je problemen krijgt bij een upgrade van de plugin of van WordPress zelf. Plugins kunnen ook conflicteren met andere plugins of WordPress thema’s. Daarbij zal elke actieve plugin je WordPress site in meer of mindere mate trager maken. Als je bedenkt dat elke actieve plugin je site met 5 milliseconden trager maakt (sommige meer, sommige minder), en je 20 actieve plugins hebt, betekent dat dat elke pagina er een tiende van een seconde langer over doet om te laden. En we weten allemaal dat elke seconde telt. Als je jezelf afvraagt of je misschien teveel plugins geïnstalleerd hebt, dan is dat waarschijnlijk wel het geval. Wees dus selectief met de plugins die je installeert!

#2. Plugins moet je altijd up-to-date houden

Ontwikkelaars verstrekken (als het goed is) regelmatig updates voor hun plugins. Dat is om:

  • Nieuwe functionaliteiten toe te voegen
  • De veiligheid van de plugin te verbeteren
  • Bugs te fixen
  • Te zorgen dat de plugins compatible blijven met de WordPress core

Als je je plugins niet up-to-date houdt, breng je de veiligheid van je hele WordPress website in gevaar.  Veel WordPress sites worden namelijk gehackt door verouderde plugins. Ook kan de performance van je site achteruitgaan. Altijd updaten dus! Weet je niet hoe dat moet? Geen probleem, want in dit artikel lees je alles dat je moet weten over het updaten van je plugins voor WordPress.

#3. Plugins die je niet gebruikt kun je beter verwijderen

Omdat WordPress je de mogelijkheid biedt om een plugin te deactiveren, is het verleidelijk om die plugin gewoon op je server te laten staan. Maar zelfs gedeactiveerde plugins kunnen de veiligheid van je WordPress site in gevaar brengen. Het is dus zeker aan te raden om de plugins die je niet gebruikt helemaal te verwijderen. Als je later toch van gedachten verandert, kun je ze altijd nog opnieuw installeren.

#4. Plugins moeten een specifiek doel dienen

Er zijn veel plugins beschikbaar die allerlei leuke dingen doen. Maar omdat teveel plugins je site langzamer kunnen maken, is het raadzaam om alleen plugins te installeren die een specifiek doel dienen dat de gebruikerservaring van je bezoekers verbetert. Wil je een plugin installeren, vraag jezelf dan eerst af: wat is de toegevoegde waarde van deze plugin?

#5. Overlappende plugins kun je beter vermijden

Je hebt geen 6 SEO plugins voor WordPress nodig, of 8 verschillende social sharing plugins. Dit vertraagt je site niet alleen, het bezorgt je alleen maar onnodig veel werk om alles bij te houden. En daar zit je natuurlijk niet op te wachten.

#6. Gebruik alleen plugins van betrouwbare bronnen

Installeer alleen plugins die afkomstig zijn uit het WordPress Plugin Repository, of van een betrouwbare plugin ontwikkelaar (zoals iThemes, Gravity Forms of Easy Digital Downloads). Op die manier weet je zeker dat de plugin door een goede ontwikkelaar is gemaakt, en dat de ontwikkelaar zich aan de huidige WordPress richtlijnen voor plugins houdt.  Premium plugins bieden bovendien ondersteuning en hulp voor als je ergens tegenaan loopt. Installeer nooit een plugin die langer dan 2 jaar geleden voor het laatst is geüpdatet!

#7.  Als je site ineens ‘kapot’ gaat, komt dat meestal door een plugin

Als  je net een plugin hebt toegevoegd of geüpdatet hebt en (een deel van) je website ineens niet meer werkt zoals voorheen, dan is de kans groot dat de oorzaak ligt bij een conflict tussen verschillende plugins, of tussen een plugin en je thema. De beste manier om de plugin te vinden die het probleem veroorzaakt is door al je plugins te deactiveren, en ze vervolgens één voor één weer te reactiveren. Zodra je weet welke plugin de boosdoener is, kun je het belang van die plugin evalueren en bekijken of het de moeite waard is om een oplossing te zoeken. Zo niet, dan kun je de plugin beter meteen verwijderen.

#8. You Get What You Pay For

Gratis plugins zijn natuurlijk heel aantrekkelijk. Maar je moet niet vergeten dat je niet betaald hebt voor het harde werk dat de ontwikkelaar heeft verricht – werk dat jouw website beter maakt. Je hebt ook niet betaald voor ondersteuning. Daarom moet je van gratis plugins niet te veel verwachten.

Met premium plugins voor WordPress krijg je upgrades en support op basis van de voorwaarden van je abonnement of eenmalige betaling. Zorg dat je de voorwaarden goed doorleest en maak zeker ook gebruik van de ondersteuning die er geboden wordt.

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.