Zo kun je oude versies van WordPress sites bekijken!

Zo kun je oude versies van WordPress sites bekijken!

Het internet ontwikkelt zich razendsnel. Webpagina’s krijgen een nieuw design, content wordt herschreven, sommige sites verhuizen naar een andere domeinnaam, andere sites verdwijnen compleet van het web. Hoewel je als webdesigner of developer meestal bezig bent met nieuwe ontwikkelingen, kan het soms handig zijn om te zien hoe een website er vroeger uitzag. Bijvoorbeeld omdat je oude informatie van de website nodig hebt, omdat je informatie die niet meer beschikbaar is opnieuw wilt publiceren, omdat je oude met nieuwe designs wilt vergelijken, of simpelweg omdat je inspiratie wilt opdoen. En dat kan! Hieronder leggen we uit hoe je oude versies van WordPress sites kunt bekijken.

3 tools om oude versies van WordPress sites te bekijken

Er zijn een aantal verschillende tools die oude versies van WordPress sites openbaar beschikbaar maken. De meeste van die tools maken om de zoveel tijd een snapshot van een site en plaatsen die snapshots in een archief. Het is het vermelden waard dat deze tools meestal archiveren op basis van populariteit en webverkeer. Daardoor zijn er van sommige sites duizenden snapshots te vinden, terwijl andere sites onmogelijk te vinden zijn. Maar wellicht kun je hier iets mee:

#1. Wayback Machine

Internet Archive is een soort digitale bibliotheek van het internet, met een eigen tool genaamd Wayback Machine. Hiermee zijn meer dan 562 miljard webpagina’s gearchiveerd! Het werkt heel simpel: je gaat naar de Wayback Machine website, voert de URL in die je wil checken en klikt op ‘Browser History’. Er verschijnt dan een grafiek met de verschillende data waar snapshots van de betreffende site zijn gemaakt. Die data zijn weergegeven in een kalender. Als je op een specifieke dag in het verleden klikt, en vervolgens op de tijd, wordt er een cached kopie van de site geladen. Vaak duurt het even voordat de pagina geladen is, maar daarna kun je door de site navigeren zoals je normaal zou doen. Wel moet je in je achterhoofd houden dat niet elke link werkt, met name doordat niet elke pagina cached is. 

Naar Wayback Machine

#2. Oldweb.today

Oldweb.today haalt kopieën van websites op uit archieven van derden, waaronder het hierboven genoemde Internet Archive, alsmede uit gedigitaliseerde bibliotheken uit de hele wereld. Uniek aan Oldweb.today is je de oude versies van WordPress sites kunt bekijken via emulaties van old school browsers zoals Internet Explorer en Netscape navigator. Er is veel te vinden, maar hou er rekening mee dat met name oudere websites er wat langer over doen om te laden.

Naar Oldweb.today

#3. Library of Congress Web Archive

Library of Congress heeft, naast een enorme collectie met gedigitaliseerde kranten, boeken en audio opnames, ook een tool die min of meer op dezelfde manier werkt als Wayback Machine. Als de eerste twee tools uit deze lijst niet de gewenste oude versies van WordPress sites hebben opgeleverd, dan is deze zeker het proberen waard. Ook hierbij ga je naar de website, voer je de URL in en klik je op het zoek-icoon.

Naar de Library of Congress Web Archives

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.