WordPress biedt nog wat langer ondersteuning voor PHP 5.6

WordPress biedt nog wat langer ondersteuning voor PHP 5.6

Zoals je misschien wel weet heeft WordPress een minimaal vereiste PHP-versie om (goed) te kunnen functioneren. Naarmate WordPress zelf zich ontwikkeld, wordt de minimale PHP-versie ook geleidelijk aan opgeschroefd. In het eerste kwartaal van 2019, toen WordPress 5.2 werd uitgerold, werd de minimaal vereiste PHP-versie opgeschroefd naar 5.6. Het plan was om ondersteuning voor PHP 5.6 te laten vallen met de release van WordPress 5.6, dat gepland staat voor december van dit jaar. Vorige week werd echter bekendgemaakt dat WordPress PHP 5.6 nog wat langer blijft ondersteunen. Er zal dit jaar dan ook geen ‘PHP-bump’ komen.

Ondersteuning voor PHP 5.6

Volgens WordPress mede-oprichter Matt Mullenweg is de zogeheten PHP distributie onder WordPress sites min of meer gelijk gebleven. 85% van alle WordPress sites draait op PHP 5.6 of hoger. Van alle WordPress installaties die draaien op versies 5.2 tot en met het recentelijk uitgerolde 5.5, draait slechts 10.69% op PHP 5.6. Desondanks is Mullenweg niet bereid om die 10.69% zonder beveiligingsupdates aan hun lot over te laten. Daarom is besloten om het laten vallen van ondersteuning voor PHP 5.6 nog even uit te stellen, in elk geval tot 2021.

Praktische overwegingen

De behoefte aan het updaten van de minimaal vereiste PHP-versie gaat niet alleen om het feit dat ontwikkelaars de nieuwste tools willen gebruiken. Het is ook een kwestie van praktische overwegingen. Hoe meer PHP-versies het WordPress platform ondersteund, hoe moeilijker het is om voor al die PHP-versies beveiligingsupdates uit te rollen en te zorgen dat alles goed blijft werken. Elke update moet namelijk ook nog eens getest worden. Als het technische WordPress team al haar tijd moet steken in updates om verouderde PHP-versies te beveiligen, blijft er simpelweg minder tijd over voor het testen van nieuwe versies. En ongeacht de minimaal vereiste PHP-versie van WordPress, moet het platform ook werken met de meest recente PHP-versie. Ongeveer 66% van alle WordPress websites draait nu op PHP 7.1 of hoger. PHP 8.0 staat gepland voor 26 november 2020.

 

 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.