Officiële WordPress AMP plugin versie 2.0

Officiële WordPress AMP plugin versie 2.0

Ruim anderhalf jaar nadat versie 1.0 van de officiële WordPress AMP plugin werd uitgerold, is dan eindelijk versie 2.0 beschikbaar. Hieronder belichten we kort wat je zoal van deze update kunt verwachten.

AMP-first thema’s

Alle AMP-compatibele thema’s kunnen worden ‘geserveerd’ als AMP. Versie 2.0 biedt standaard ondersteuning voor alle belangrijke features, inclusief navigatie menu’s, logo’s, reacties en template design variaties.

AMP Customizer

Wanneer de Reader modus geselecteerd is, worden er twee thema’s gebruikt. De AMP plugin zal dan twee versies van de customizer verstrekken. Voor het actieve thema wordt de standaard customizer geopend, en voor het AMP Reader thema de AMP customizer.

Merkherkenning

De AMP plugin synchroniseert de algemene website instellingen om de merkherkenning tussen AMP pagina’s en non-AMP pagina’s te waarborgen. Dit betekent dat het logo, de achtergrond, de kleuren, de header en nog een aantal andere elementen op beide versies van een site hetzelfde zijn.

Opt-in/out

De AMP plugin biedt website eigenaren de flexibiliteit om te bepalen welke onderdelen van hun site wel en niet als AMP geserveerd moeten worden. Met versie 2.0 is het ook mogelijk om in te stellen dat alle templates als AMP geserveerd worden en daarbij specifieke post types uit te sluiten.

CSS ‘tree shaking’

AMP beperkt standaard het gebruik van CSS tot maximaal 75 kB op elke pagina. De AMP plugin optimaliseerd dit proces door middel van ‘CSS tree shaking’, waarbij zoveel mogelijk ongebruikte CSS wordt verwijderd.

Ongeldige elementen

Wanneer je een AMP pagina bewerkt in Gutenberg, worden ongeldige elementen automatisch gedetecteerd en gerapporteerd aan de website eigenaar.

Error Index

Alle validatie problemen op een site worden verzameld op het Error Index scherm. Hier kun je een samenvatting vinden over elk probleem, evenals een lijst van de URLS die door een specifiek probleem worden beïnvloed.

Admin bar

Tijdens het bewerken van AMP content kun je in de WordPress admin bar informatie vinden met betrekking tot onder andere validatie status en het verbruikte percentage van je ‘CSS budget’.

Plugin supressie

Admin gebruikers kunnen met versie 2.0 de executie van specifieke plugins ‘onderdrukken’ tijdens het renderen van AMP pagina’s. Dit draagt bij aan het voorkomen van validatie problemen die worden veroorzaakt door plugins die niet AMP-compatibel zijn.

Mobiele doorverwijzingen

Versie 2.0 van de AMP plugin biedt een automatische doorverwijzing van mobiele bezoekers naar de AMP versie van een site.

AMP-naar-AMP linking

Als automatische mobiele doorverwijzingen zijn ingeschakeld, zullen bezoekers die op interne links klikken worden doorgestuurd naar de AMP versie van de betreffende pagina (indien er een beschikbaar is).

Instellingen

Het Instellingen venster van de AMP plugin heeft een compleet nieuw design gekregen, wat bijdraagt aan een betere gebruikerservaring. Vanaf het nieuwe venster heb je altijd toegang tot de configuratie wizard. Er is tevens een link naar het Instellingen venster aan de admin bar toegevoegd.

Meer weten over versie 2.0 van de officiële WordPress AMP plugin?

Lees de aankondiging op het blog of bezoek de officiële WordPress AMP plugin website.

 

 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.