Lock Reusable Blocks plugin: accidentele bewerkingen van gedeelde content voorkomen

Lock Reusable Blocks plugin: accidentele bewerkingen van gedeelde content voorkomen

Vorige maand lanceerde web developer Marie Comet de Lock Reusable Blocks plugin. Sindsdien heeft ze een aantal updates uitgerold om die initiële release bij te schaven. De plugin maakt het mogelijk om het bewerken van herbruikbare blokken vanuit de editor te blokkeren.

Het probleem met herbruikbare blokken

Herbruikbare blokken maken het mogelijk om een of meer blokken in de berichten editor te groeperen, op te slaan en vervolgens opnieuw te gebruiken – op elke plek die blokken ondersteund. Technisch gezien zijn het gedeelde of gesynchroniseerde blokken; als een herbruikbaar blok op één locatie wordt gewijzigd, zullen alle ‘kopieën’ ook gewijzigd worden. Dit kan erg handig zijn in uiteenlopende situaties, maar het kan ook problemen opleveren. Zo is het niet altijd duidelijk wanneer je een herbruikbaar blok aan het bewerken bent. WordPress geeft de naam weer in de gereedschapsbalk, de lijstweergave en de broodkruimel navigatie, maar alleen in de zijbalk wordt duidelijk aangegeven dat het om een gedeeld blok gaat – en die zie je alleen wanneer hij open staat. Gutenberg 12.9 is inmiddels uitgerust met de optie om blokken op slot te zetten, maar het zal nog even duren voordat deze feature in de WordPress core wordt doorgevoerd. In de tussentijd biedt de Lock Reusable Blocks plugin uitkomst.

Wat de Lock Reusable Blocks plugin doet

Waar Gutenberg 12.9 een opt-in biedt om alle soorten blokken op slot te zetten, heeft Comet gekozen voor een andere benadering. Wanneer je de plugin installeert en activeert, worden namelijk alle herbruikbare blokken standaard geblokkeerd. De plugin maakt een herbruikbaar blok grijs. Wanneer je het betreffende blok in de editor selecteert, komen er twee knoppen bovenop te liggen.

  • Met de eerste knop schakel je bewerkingen in; dit wordt gedaan door een nieuw venster te openen, om een duidelijk onderscheid te maken tussen de inhoud van het herbruikbare blok en de rest van de content van het bericht.
  • Met de tweede knop kun je het herbruikbare blok naar een normaal blok converteren. Op die manier haal je het blok uit het globale bereik en kun je hem veilig bewerken, zonder meteen de andere versies van dat blok aan te passen.

Tot slot

Herbruikbare blokken zullen in de toekomst een van de meest krachtige features binnen de blok editor worden. Maar tot de feature in de WordPress core 100% geoptimaliseerd is, zijn extensies zoals de Lock Reusable Blocks plugin onmisbaar.

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.