Links preloaden in WordPress

Links preloaden in WordPress

Preloading wordt meestal toegepast met afbeeldingen, lettertypes, CSS en JavaScript bestanden. Maar wist je dat interne links preloaden in WordPress ook kan bijdragen aan een snellere website?

Waarom interne links preloaden in WordPress?

Wanneer we het hebben over links preloaden, dan betekent dit dat de webbrowser de doelpagina van een link al op de achtergrond laadt voordat de gebruiker erop klikt. Wanneer de gebruiker dan op de pagina terecht komt, is deze direct zichtbaar. Links preloaden in WordPress is heel simpel en kan bijdragen aan een snellere website en een betere gebruikerservaring. Je moet er echter wel voor zorgen dat je het preloaden op de juiste manier instelt. Zo is het bijvoorbeeld niet de bedoeling dat je alle interne links op je website laat preloaden. Dit zal bij de meeste sites de server te veel belasten. Hieronder leggen we uit hoe je het wel goed kunt instellen.  

Interne links preloaden met Flying Pages

Links preloaden in WordPress kan op verschillende manieren. Een van de eenvoudigste methodes is het gebruiken van de Flying Pages plugin. Deze gratis WordPress plugin, die je via het WordPress Plugin Directory kunt downloaden, voegt een intelligente preloading functie aan je site toe. Het mooie van deze plugin is dat als er problemen gedetecteerd worden (wanneer je toch te veel links laat preloaden en dit je website trager maakt in plaats van sneller, bijvoorbeeld) dan wordt het preloaden automatisch stopgezet. Het instellen werkt als volgt:

 • Installeer en activeer de Flying Pages plugin.
 • Navigeer naar Instellingen > Flying Pages om de instellingen van de plugin te configureren.
 • Onder het Settings tabblad kun je de ‘Delay to start preloading’ tijd in. Dit is de vertraging om te beginnen met het preloaden van links wanneer de muiscursor van de gebruiker niet beweegt. De aanbevolen standaard vertraging van 0 seconden is prima, maar je kunt dit natuurlijk aanpassen.
 • Bij ‘Max requests per second’ kun je het maximale aantal preload verzoeken per seconde instellen. Deze staat standaard op 3 en het is voor de meeste WordPress hostingpakketten raadzaam om dit niet veel hoger in te stellen. Hoe lager het aantal, hoe minder impact het op je server zal hebben.
 • Door de optie ‘Preload only on mouse hover’ aan te vinken zorg je dat het preloaden van links pas wordt geïnitieerd wanneer een gebruiker met de muis over de link gaat. De doelpagina wordt dan vlak voordat de gebruiker op de link klikt geladen. Omdat er een vertraging van gemiddeld 400 milliseconden zit tussen de hover en de click, ervaart de gebruiker het alsof de doelpagina vrijwel onmiddellijk geladen wordt.
 • Wanneer je verder scrolt, zie je een lijst met zoektermen die de plugin buiten beschouwing laat voor het preloaden van links. Hier zitten onder andere de standaard inlogpagina’s en afbeeldingsbestanden bij. Indien gewenst kun je nog zoektermen toevoegen. Als je een webshop runt, is het slim om dynamische pagina’s (zoals de winkelwagen pagina) ook aan deze lijst toe te voegen.
 • Maak je gebruik van een affiliate marketing plugin, dan moet je even je affiliate prefix aan de lijst toevoegen (/refer/ of /go/). Dit is belangrijk omdat het tracken van affiliate links anders misschien niet werkt.
 • Tot slot is het raadzaam om links preloaden voor beheerders uit te schakelen.
 • Als je klaar bent met het configureren van de instellingen klik je op Save Changes.

Dat was het!

Tot slot

Wil je je WordPress snelheid testen door een speedtest uit te voeren? En krijg je na het instellen van preloading geen betere score? Dan betekent dit niet dat het preloaden niet werkt. Links preloaden beïnvloed namelijk alleen de perceptie van een snellere laadtijd voor de bezoeker, omdat de doelpagina eerder begint met laden. De daadwerkelijke laadtijd wordt dus niet korter.

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

 • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
 • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
 • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.