Leestijd indicatie toevoegen aan WordPress artikelen

Leestijd indicatie toevoegen aan WordPress artikelen

Je bent ze vast wel eens tegengekomen: artikelen op internet waar een leestijd bij staat, oftewel een indicatie van hoe lang het ongeveer duurt om het betreffende artikel te lezen. In dit artikel vertellen we wat meer over waarom een dergelijke functie in je voordeel kan zijn, en hoe je een leestijd indicatie aan je WordPress artikelen kunt toevoegen.

Waarom leestijd indicatie toevoegen?

Een leestijd indicatie is bedoeld om je bezoekers te laten zien hoe lang het artikel is voor ze erop klikken. En als ze dat weten, zo blijkt, zijn ze veel sneller geneigd om het artikel te lezen. Als ze een titel zien die hun aandacht trekt – en van te voren weten dat het slechts enkele minuten kost om het artikel te lezen – zullen ze sneller op de link klikken. Hier is wetenschappelijk bewijs voor. In 2011 onderzochten de psychologen Claude Messner en Michaela Wanke wat de zogeheten “paradox of choice” – het fenomeen dat hoe meer informatie en opties we hebben, hoe slechter we ons voelen – zou kunnen verlichten. Zij concludeerden dat hoe sneller we iets beslissen, of het nu gaat om wat we gaan eten of wat we gaan lezen, hoe gelukkiger we worden. Hoe meer we over iets weten – inclusief hoeveel tijd het precies in beslag zal nemen – hoe groter de kans is dat we ons hieraan verbinden.

Bij steeds meer blogs en nieuwswebsites, waaronder bijvoorbeeld The New York Times en het NRC, wordt een leestijd indicatie of ERT (Expected Reading Time) aan de artikelen toegevoegd. Veel van hen merken dat bezoekers hierdoor niet alleen meer artikelen lezen, maar ook langer op hun websites blijven. Brian Cray, software ontwikkelaar bij Apple, zei dat bezoekers na het toevoegen van de leestijd indicatie gemiddeld 13,7% langer op zijn website verbleven.

Dat klinkt veelbelovend, nietwaar?

Hoe wordt zo’n leestijd indicatie berekend?

Maar hoe wordt zo’n leestijd indicatie berekend? Niet iedereen leest ten slotte op hetzelfde tempo? Natuurlijk zitten hier veel verschillen in, maar een gemiddelde indicatie werkt prima. Over het algemeen lezen mensen gemiddeld 250 woorden per minuut. Heb je naast teksten ook veel afbeeldingen in je artikel, dan kun je uitgaan van 200 woorden per minuut.

Leestijd indicatie toevoegen in WordPress

Het toevoegen van een leestijd indicatie aan je WordPress artikelen is heel eenvoudig, zeker met behulp van de juiste plugin. Er zijn verschillende plugins waarmee je een leestijd indicatie kunt toevoegen. Zo is er de Post Reading Time plugin. Deze werkt prima, maar vraagt wel wat programmeerwerk om de leestijd indicatie daadwerkelijk bij je artikelen weer te geven. Een alternatief is de Reading Time WP plugin. Deze plugins zijn beiden wel in het Engels, wat wellicht niet handig is als je een Nederlandstalige WordPress site hebt en je niet handmatig vertalingen wilt instellen. Een gratis WordPress plugin die wél een Nederlandse vertaling heeft is Reading Time. Hiermee kun je ook via het instellingen paneel aangeven waar de indicatie precies moet worden weergegeven.

Tot slot

Het toevoegen van een leestijd indicatie bij je WordPress artikelen is een kwestie van een gratis plugin installeren, wat instellingen configureren, en de rest gaat automatisch. Het is dus zeker de moeite waard om uit te testen of jouw bezoekers met een leestijd indicatie ook langer op je website blijven hangen!

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.