WordPress 5.9 gaat lazy loading performance verbeteren

WordPress 5.9 gaat lazy loading performance verbeteren

WordPress gebruikers kunnen binnenkort waarschijnlijk gaan profiteren van snellere laadtijden. De native lazy loading feature van WordPress bleek niet optimaal te werken, maar de oorzaak is inmiddels bekend. Er zal een fix in WordPress 5.9 geïmplementeerd worden om de lazy loading performance te verbeteren.

LCP

Sinds WordPress 5.5 “Eckstine” kun je gebruik maken van de native lazy loading feature van WordPress. Dat is erg gunstig, omdat je dan geen aparte plugin meer nodig hebt voor lazy loading. Uit een analyse bleek echter dat WordPress’ native lazy loading feature niet optimaal presteerde. Lazy loading werd namelijk op alle afbeeldingen toegepast, ook die ‘boven de vouw’. Dit zorgde voor een slechtere performance van de zogeheten ‘Largest Contentful Paint’ (LCP) metric, die door Google gedefinieerd wordt als “de rendertijd van de grootste afbeelding of het grootste tekstblok dat zichtbaar is binnen de viewport, relatief aan wanneer de pagina begon met laden.”

Door Google gesponsorde WordPress contributors hebben daarop een fix geschreven, welke ervoor zorgt dat lazy loading alleen op de afbeeldingen onder de vouw wordt toegepast en de afbeeldingen in de initiële viewport wel direct zichtbaar zijn. Deze fix zal in WordPress 5.9 worden uitgerold.

Verbeterde lazy loading performance

In hoeverre de lazy loading performance zal verbeteren, is bij elke website verschillend en is iets waar alleen schattingen over gedaan kunnen worden. Maar een analyse waarbij 50 populaire WordPress thema’s werden getest, liet zien dat de fix in gemiddeld 30% snellere laadtijden resulteerde. De verfijning van de lazy loading implementatie moet de LCP performance op de meeste sites die er op vertrouwen merkbaar verbeteren.

In de toekomst zal het team de lazy loading feature verder optimaliseren op basis van de semantische content specificaties die blokgebaseerde WordPress thema’s zullen faciliteren.  

Lees ook: WordPress native lazy loading gebruiken, of toch een plugin?

 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.