Het effect van kleurgebruik op je website

Het effect van kleurgebruik op je website

Kleuren zijn een belangrijk ingrediënt van het design van je website. Kleuren hebben namelijk een grote invloed op de gebruikerservaring. Hieronder hebben we enkele suggesties voor je op een rijtje gezet, waarmee je een doordachte design strategie voor je website kunt opzetten.

Het effect van kleurgebruik op je website

Kleuren en psychologie

Je bezoekers zijn mensen, en mensen houden van kleuren. Succesvolle online ondernemingen spelen in op de menselijke psychologie door kleuren te gebruiken die de aandacht trekken. Het is daarbij goed om te bedenken dat mannen en vrouwen van verschillende kleuren houden.

Volgens Neil Patel, mede-oprichter van KissMetrics, maakt 85% van de mensen een koopbeslissing die volledig gebaseerd is op kleurattributen. Met andere woorden: kleuren beïnvloeden je conversie.

Kleuren en SEO

Om zoveel mogelijk uit je SEO strategie te halen, is het van belang dat je afbeeldingen, teksten, buttons en links zo toepast dat bezoekers ze gemakkelijk kunnen zien. En dat betekent ook dat je rekening moet houden met de kleuren van de fonts die je gebruikt. Die moeten een goed contrast vormen met de achtergrondkleur. Het is dus zeker raadzaam om gebruik te maken van kleurenschema’s.

Kleuren en cultuur

Ieder element van je website communiceert een boodschap. Dat geldt ook voor kleuren. Verschillende kleuren hebben verschillende betekenissen in verschillende landen. Kleuren worden geassocieerd met landen en culturen. Het is dus van essentieel belang dat je niet zomaar een willekeurige kleur kiest, maar goed nadenkt over wat een kleur moet uitdragen.

Kleuren en toepassingen

Rood is de kleur die staat voor energie, moed en passie. Het is één van de meest gebruikte kleuren om direct de aandacht van je bezoekers te trekken. Dat is dan ook de reden dat veel websites rood gebruiken in hun call-to-action buttons.

Geel is een kleur die staat voor energie, vreugde en warmte. Veel websites gebruiken geel in hun navigatiebalk of op hun homepage. Echter pas op met het gebruik van geel, deze kleur is op veel schermen lastiger te zien en zeker als tekstkleur niet aan te raden om te gebruiken.

Blauw is een universele kleur die veel wordt gebruik op zakelijke websites. Het staat voor vertrouwen, loyaliteit, wijsheid, intelligentie, expertise, stabiliteit en diepte. Deze kleur kan zowel op de voor- als op de achtergrond van je website worden toegepast.

Wit symboliseert goedheid, onschuld en puurheid. Zelfs ’s werelds meest gebruikte zoekmachine maakt gebruik van een witte achtergrondkleur. Veel moderne websites gaan voor een simplistisch design met veel gebruik van wit.

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.