Haal meer uit je WordPress categorieën met deze 10 plugins!

Haal meer uit je WordPress categorieën met deze 10 plugins!

Er is geen twijfel over mogelijk dat categorieën een heel handige feature van WordPress zijn. Door de categorie taxonomie te gebruiken, kun je je content in de backend op een zeer efficiënte manier organiseren, terwijl je blogposts in de frontend gemakkelijker te navigeren zijn.

wordpress-categorieen

Als je de WordPress categorie functionaliteit nog verder wilt benutten, dan zijn er vele leuke plugins te downloaden. Of je nu categorieën voor pagina’s wilt inschakelen, een lijst van alle posts in een specifieke categorie wilt creëren, of sticky notes in een categorie wilt plaatsen, het is allemaal mogelijk. Lees rustig verder voor onze top 10 van de beste WordPress categorie plugins!

Post Tags and Categories for Pages

Zoals de naam al doet vermoeden, biedt deze categorie plugin je de mogelijkheid om tags en categorieën aan pagina’s toe te wijzen, op dezelfde manier waarop je dat met posts doet. Dit zorgt er niet alleen voor dat je je WordPress pagina’s beter kunt organiseren, maar ook dat je bezoekers er gemakkelijker doorheen kunnen navigeren. Zodra je de plugin hebt geactiveerd, krijgen je pagina’s automatisch toegang tot dezelfde categorieën en tags als je posts. Je kunt dan dus zowel posts als pagina’s in dezelfde categorie plaatsen. Er zijn geen instellingen voor deze plugin, het is plug and play!

List Category Posts

Als je een lijst van meerdere posts uit een specifieke categorie of meerdere categorieën wilt weergeven, dan is deze plugin ideaal. Je hoeft alleen maar de juiste shortcode in een WordPress post of pagina in te voeren, en er wordt een lijst weergegeven met posts waar je bezoekers op kunnen klikken. De plugin biedt je ook de mogelijkheid om te specificeren hoeveel posts je in de lijst wilt hebben, en welke informatie er in die lijst zichtbaar moet zijn. Dankzij custom HTML en CSS ondersteuning is het uiterlijk van de lijst ook heel makkelijk aan te passen.

Recent Posts Widget Extended

Recent Posts Widget Extended

Deze gratis plugin biedt je de mogelijkheid om de meest recente posts uit één of meerdere categorieën in je zijbalk van je website weer te geven. De plugin geeft je veel controle over de manier waarop die lijst met posts wordt weergegeven, mede doordat je je eigen custom HTML en CSS code kunt toevoegen. De plugin biedt overigens nog vele andere opties.

Category Sticky Post

category-sticky-post

Zoals je misschien wel weet kun je in WordPress een post als ‘sticky’ markeren, zodat hij altijd bovenaan de lijst van je meest recente berichten wordt weergegeven. Maar met de Category Sticky Post plugin kun je een post maken van een individuele categorie sticky. Zodra de lijst met posts uit die categorie wordt weergegeven, staat de sticky post altijd bovenaan. Deze simpele maar effectieve plugin geeft je ook wat formatting opties, zodat je de betreffende sticky posts kunt laten opvallen tussen de rest van de posts in die categorie.

Ultimate Category Excluder

De Ultimate Category Excluder geeft je de mogelijkheid om bepaalde categorieën van de homepage, archiefpagina, feeds of interne zoekresultaten van je website uit te sluiten. Dit is heel handig wanneer je bijvoorbeeld content post die niet relevant is of geen toegevoegde waarde heeft voor je bezoekers, en daarom geen prominente plek op de homepagina verdiend. Denk bijvoorbeeld aan advertorials, product reviews en andere content die niet tot je top posts behoort maar wel beschikbaar moet zijn.

Categories to Tags Converter

Staan je categorieën en tags helemaal door elkaar? Heb je een site overgenomen waar het helemaal verkeerd werd begrepen? Geen nood! De Categories to Tags Converter plugin biedt uitkomst.

Categorieen to Tags Converter plugin

Nadat je de plugin hebt geactiveerd kun je hem opzoeken via het WordPress Tools menu. Daar kun je individuele categorieën converteren naar tags en vice versa. Dat bespaart je een hoop handmatig werk!

Category Featured Images

Deze plugin is de ideale oplossing wanneer je te maken hebt met posts die nog geen featured afbeelding toegewezen hebben gekregen. Zo kun je een featured afbeelding instellen die automatisch wordt toegewezen aan elke post waarbij de auteur dat zelf niet heeft gedaan. Maar je kunt ook een standaard featured afbeelding op categorie-niveau instellen. Op die manier weet je altijd zeker dat elke post een featured afbeelding heeft.

Only One Category

Als je met meerdere auteurs werkt, en je wilt er om wat voor reden dan ook zeker van zijn dat posts op je website niet aan meer dan één categorie worden toegewezen, dan is de Only One Category plugin ideaal. Na het activeren van de plugin worden de vakjes die doorgaans worden gebruikt om meerdere categorieën te selecteren, vervangen door radio buttons. Dat betekent dat iedereen slechts één categorie per post kan selecteren.

WordPress Default Category

Als je werkt met een schrijver die artikelen schrijft over een specifiek onderwerp, kun je met deze plugin de standaard categorie voor die gebruiker instellen. Hoewel de gebruiker zelf de instellingen kan overschrijven, verkleind de plugin wel de kans dat zij vergeten om een categorie aan te vinken.

Site Categories

Deze plugin werkt ietsje anders dan alle voorgaande; hij geeft je de mogelijkheid om categorieën toe te wijzen aan de websites in je Multisite netwerk, op dezelfde manier als dat je posts zou categoriseren. Deze site categorieën kunnen vervolgens op verschillende manieren worden gepubliceerd. Je kunt beschrijvingen en custom icoontjes toewijzen aan elke site categorie, en je kunt ze zelfs ‘nesten,’ zoals gewone WordPress post categorieën.

Hopelijk zal in elk geval één van de plugins in deze lijst de manier waarop je met categorieën in WordPress werkt kunnen optimaliseren!

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.