GZIP compressie in WordPress: dit moet je weten | WP Handleiding

GZIP compressie in WordPress: dit moet je weten

Er zijn veel dingen die je kunt doen om je WordPress website sneller te maken. Een daarvan is het benutten van GZIP compressie. In deze blogpost leggen we uit wat GZIP compressie in WordPress precies is en of het echt verschil maakt. Ook vertellen we hoe je, zelfs als je weinig technische kennis hebt, van deze technologie gebruik kunt maken.  

Wat is GZIP compressie in WordPress?

GZIP compressie is een technologie die je website bestanden (HTML, CSS, JavaScript, PHP, enzovoorts) comprimeert alvorens deze naar de browsers van bezoekers te sturen. Op die manier kunnen de bestanden sneller gedownload worden, waardoor de website zelf ook sneller laadt. Zodra de gecomprimeerde bestanden arriveren, worden ze automatisch uitgepakt en weergegeven. Afbeeldingen worden overigens niet gecomprimeerd (daarom moet je ook WordPress afbeeldingen optimaliseren om je site sneller te maken). GZIP compressie wordt door alle moderne webbrowsers ondersteund en heeft geen invloed op hoe je WordPress website eruit ziet of functioneert – het enige verschil is dat hij sneller is.

Maakt GZIP compressie echt een verschil?

Er is een goede reden dat de meeste website performance tools adviseren om GZIP compressie te gebruiken: het kan je website aanzienlijk sneller maken. De bestandsgrootte kan tot wel 70% gereduceerd worden. Het downloaden van niet-gecomprimeerde, rauwe data neemt simpelweg meer tijd in beslag dan het downloaden van gecomprimeerde data. En hoe meer bezoekers er tegelijk op je website komen, hoe langer het download proces kan duren (afhankelijk van je servercapaciteit en bandbreedte natuurlijk). Met behulp van GZIP compressie in WordPress kun je je website bestanden op een efficiëntere manier laten versturen en je website sneller maken, wat ook weer gunstig is voor de algehele performance en gebruikerservaring.

Hoe kan ik GZIP compressie in WordPress toepassen?

GZIP compressie zal voor sommigen heel ingewikkeld klinken. Gelukkig kun je ook zonder al te veel technische kennis van deze technologie gebruik maken. Sterker nog, misschien doe je dat al. Bij sommige managed WordPress hosting oplossingen wordt GZIP compressie namelijk standaard ingeschakeld zodra je een nieuwe WordPress installatie aanmaakt. Wil je weten of dit bij jou ook het geval is, dan kun je dit testen op https://www.giftofspeed.com/gzip-test/ Het enige dat je hoeft te doen is de URL van je website invoeren en je krijgt binnen enkele seconden te zien of GZIP compressie ingeschakeld is. Is dit niet het geval en biedt je hosting provider deze dienst niet aan? Geen paniek, ook voor het toepassen van GZIP compressie in WordPress zijn plugins te vinden!

De onderstaande WordPress plugins met GZIP mogelijkheden zijn gratis én hebben een goede reputatie:

Hummingbird

WP Fastest Cache

WP-Optimize

 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.