Nieuws over Gutenberg op WCEU

Nieuws over Gutenberg op WCEU

Tijdens het WordCamp EU, dat vorige week plaatsvond in het Servische Belgrado, heeft het Gutenberg team een Q&A sessie georganiseerd voor een ruimte vol gebruikers en ontwikkelaars. Wat werd er zoal besproken over Gutenberg op WCEU?

Gutenberg op WCEU

De eerste vraag die het Gutenberg team adresseerde is de vraag die iedereen stelt: Wanneer zal Gutenberg in de WordPress core geïntegreerd worden? Het team zei dat de nieuwe editor bijna helemaal compleet is, en voltooid zal zijn als versie 3.3 wordt gelanceerd. Op dat punt zal de focus liggen op het finetunen van de gebruikerservaring. Naar verwachting zal versie 3.3 uitkomen in juni of de eerste week van juli.

Ontwikkelaars vroegen ook naar de criteria die gebruikt zullen worden om vast te stellen of Gutenberg klaar is voor een WordPress release. Het project heeft een Scope & Features pagina op GitHub die een overzicht verstrekt van de belangrijkste functionaliteiten die in de eerste versie van de nieuwe editor geïntroduceerd zullen worden. Dit laat tevens zien welke functionaliteiten we in de toekomst nog kunnen verwachten.

Lees ook: Gutenberg migratie handleiding voor ontwikkelaars

Het team legde uit dat veel van de laatste features afkomstig zijn van feedback van gebruikers en ontwikkelaars. Sommige features waren niet per definitie gepland voor V1, maar het werd duidelijk dat deze noodzakelijk waren omdat ze de ontwikkelaars- of gebruikerservaring verbeterden.

Gutenberg ontwikkelaars verzekerden de deelnemers van de workshop ervan dat het project gebouwd wordt op basis van backward compatibility. Iemand vroeg wat er gaat gebeuren zodra WordPress 5.0 wordt uitgerold. Het team legde uit dat de Gutenberg update niet alle content op WordPress sites zal veranderen. Wanneer gebruikers een blogpost in de editor openen, krijgen ze de optie om die content naar een block format te converteren, zodat deze werkt met de nieuwe editor. Als het niet (goed) werkt, kunnen gebruikers altijd nog terugvallen op de klassieke editor.

Het team zei dat ze er alles aan hebben gedaan om de manier waarop WordPress met data omgaat niet te veranderen. Gutenberg verandert niet de structuur van de content. Een van de hoekstenen van het project is het verstrekken van een update die de content niet zal fragmenteren. Er zullen voorafgaand aan de release veel bronnen beschikbaar komen om iedereen te helpen.

Lees ook: Draag bij aan de Gutenberg Plugin Compatibility Database!

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.