Gutenberg editor nu ook beschikbaar in web app van Tumblr

Gutenberg editor nu ook beschikbaar in web app van Tumblr

Al tijdens de Q&A na zijn State of the Word 2021 toespraak zei Matt Mullenweg dat hij Gutenberg beschouwde als iets dat groter is dan WordPress zelf. Nu zien we dat Gutenberg inderdaad de vleugels spreidt om zich ook buiten WordPress nuttig te maken. De Gutenberg editor is nu namelijk ook beschikbaar in de web app van Tumblr.

Gutenberg in web app van Tumblr

Projecten zoals Drupal Gutenberg en Laraberg behoorden tot de eerste experimenten met het bredere Gutenberg ecosysteem. Ze lieten zien dat Gutenberg ook buiten de WordPress community een grote toegevoegde waarde kan hebben. Toen Automattic in 2019 Tumblr overnam, was schoof Mullenweg zijn intentie om de Tumblr backend door WordPress te vervangen niet onder stoelen of banken. “WordPress is een open source system waar vrijwel alles op kan draaien, inclusief Tumblr.com,” zei Mullenweg destijds. Hij benadrukte ook dat het vanwege de grootschaligheid van het project wat tijd zou vergen om alles uit te zoeken en te migreren. Het was desondanks geen enorme verrassing toen Mullenweg tijdens WordCamp Europe 2022 in Porto aankondigde dat er een experimentele versie van Gutenberg in de web app van Tumblr en in die van Day One was geïntegreerd.

Testfase

Tumblr gebruikers die toegang willen tot de nieuwe beta berichten editor (die “Gutenblr” werd genoemd), kunnen bovenaan de pagina op de opt-in knop klikken. Na het activeren van de beta versie wordt de nieuwe Gutenberg-powered editor geopend, met gloednieuwe knoppen en iconen. Gebruikers kunnen door middel van drag & drop blokken naar een editor slepen. Die editor ziet eruit als een gesimplificeerde versie van de WordPress editor, maar dat zou weleens Tumblr’s USP kunnen worden. Gebruikers van Tumblr moeten niet verwachten dat er geen bugs in zitten, maar het lijkt al redelijk goed te werken.  De Gutenberg editor blijft in Tumblr opt-in zolang het project zich nog in de testfase bevindt.

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.