Mullenweg reageert op Gutenberg critici

Mullenweg reageert op Gutenberg critici

Na een serie van vijf béta versies werd afgelopen weekend de WordPress 5.0 Release Candidate uitgerold. Volgens Gutenberg stats hebben meer dan 1.1 miljoen WordPress websites de Gutenberg plugin nu geïnstalleerd. Daarbij zijn er ruim 980.000 blogposts geschreven met de nieuwe editor. Maar dit zijn nog bescheiden schattingen, want alleen WordPress.com sites en sites die Jetpack draaien zijn meegenomen. In werkelijkheid liggen de cijfers dus nog hoger.  Maar er zijn nog altijd heel wat Gutenberg critici die vinden dat Gutenberg nog lang niet klaar is voor een officieel introductie.

Planning WordPress 5.0

De aanpassingen in de Release Candidate staan beschreven in Gutenberg 4.5 release post van afgelopen week. Een update die gisteren werd gepubliceerd laat zien dat er 12 PR’s wachten op review. Er staan 14 issues open voor de 5.0.0 mijlpaal, en meer dan 150 voor 5.0.1 en daaropvolgende versies.

De officiële release datum voor WordPress 5.0 stond gepland op 27 november, maar is na een grondige evaluatie uitgesteld. Een nieuwe release datum is nog niet bekendgemaakt. We weten wel dat veel mensen zich hard hebben gemaakt om de release naar januari uit te stellen. Momenteel wordt de feedback op de RC gemonitord. Op basis daarvan zal het team een beslissing nemen voor een nieuwe release datum.

Mullenweg reageert op Gutenberg critici

Matt Mullenweg heeft het afgelopen weekend de tijd genomen om te reageren op de Gutenberg critici op Twitter, die hun zorgen uitten over zijn leiderschap en communicatie gedurende het ontwikkelingsproces van WordPress 5.0. De discussie werd vooral aangewakkerd door een specifieke blogpost met de titel “Let’s Take A Very Serious Look At Gutenberg”, geschreven door WordPress ontwikkelaar Cameron Jones. Jones drong er bij Mullenweg op aan om zijn “visie van WordPress te herzien”. Mullenweg reageert daarop met een beschrijving van de problemen waar veel mensen die beginnen met publiceren op WordPress mee geconfronteerd worden, de mensen die falen.

“Gutenberg streeft ernaar deze problemen op te lossen, de WP ervaring voor alle gebruikers te verbeteren, en een onafhankelijke, open source publicatie op het web open te stellen voor een groep gebruikers die eerder niet met WordPress overweg kon.”

“Het mag misschien gehaast lijken voor mensen die niet gewend zijn aan dit tempo van ontwikkeling en verbetering in de WordPress wereld. Maar dit tempo wordt nu al bijna twee jaar volgehouden, en we lijken nog steeds traag vergeleken met andere moderne software. Het tempo van iteratie wordt mogelijk gemaakt door de nieuwe technologie.”

Mullenweg zegt dat hij geen gebruikerservaring wil tegenhouden die het publicatieproces aanzienlijk zal verbeteren, alsmede het succes van tientallen of honderden miljoenen gebruikers.

“Als we hier over drie of vijf jaar op terugkijken, zal het allemaal heel vreemd lijken. Het is een lastige overgang, maar de basis die Gutenberg creëert het waard zijn.”

Direct reageren op feedback

Mullenwegs uitgebreide antwoorden op Twitter laten zien dat hij graag de communicatielijnen open wil houden gedurende het proces. Hij gaf dan ook aan van plan te zijn om meer tijd te besteden aan het direct reageren op feedback.

“Eén ding dat ik ga proberen: ik zal volgende week een aantal kantorenuren vrij maken zodat mensen direct met me kunnen praten,” zei Mullenweg. “Ik wil dat er naar iedereen wordt geluisterd en dat iedereen het gevoel heeft dat er naar ze geluisterd wordt, zoals al sinds het begin van dit proces in 2016 het geval is.”

 

 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.