Gutenberg 5.0 is uit

Gutenberg 5.0 is uit

Gutenberg 5.0 werd afgelopen week uitgerold. De update bevat een aantal interessante verbeteringen, waaronder een nieuw RSS block en een FocalPointPicker.

Nieuw RSS block

RSS wordt beschouwd als een van de hoekstenen van het open web en is nog altijd relevant. Gutenberg 5.0 maakt het mogelijk om gemakkelijk een RSS feed binnen een post of pagina te plaatsen. Deze feature was voorheen beperkt tot widgetized areas. De creatie van het RSS block is onderdeel van een groter doel, namelijk om alle bestaande core widgets van WordPress in blocks om te zetten. Riad Benguella, de technische leider van fase 2 van het Gutenberg project, publiceerde een demo van het nieuwe RSS block en de instellingen. Gebruikers kunnen het aantal items dat wordt weergegeven instellen. Daarnaast kunnen ze auteur, datum en fragment aan- of uitschakelen.

rss block

FocalPointPicker voor Cover block

Een van de meest opmerkelijke toevoegingen in Gutenberg 5.0 is de nieuwe FocalPointPicker voor het Cover block. Deze stelt gebruikers in staat om het ideale middelpunt van een afbeelding visueel te selecteren. Vervolgens wordt er een set coördinaten teruggestuurd die naar ‘background-position’ attributen geconverteerd worden. Het resultaat is dat de gebruiker meer controle heeft over hoe de afbeelding wordt bijgesneden. Deze feature lost een hoop problemen op die veel WordPress gebruikers hebben ervaren bij het bijsnijden en weergeven van afbeeldingen in WordPress.

Hieronder kun je zien hoe gemakkelijk de nieuwe feature werkt.

focalpointpicker in Gutenberg 5.0

De FocalPointPicker werd ontwikkeld als herbruikbaar component. Dat betekent dat ontwikkelaars het ook kunnen gebruiken voor andere blocks met dezelfde mogelijkheden.

Heb jij Gutenberg 5.0 al uitgetest?

De wijzigingen in Gutenberg 5.0 zijn onmiddellijk beschikbaar voor degenen die de Gutenberg plugin op hun site draaien, maar alleen voor WordPress 5.0 en hoger. Oudere versies van WordPress worden niet ondersteund. De updates in Gutenberg 5.0 zullen waarschijnlijk in WordPress 5.2 geïntegreerd worden.

 

 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.