Gutenberg 13.5 vereenvoudigd kopiëren en plakken naar andere apps

Gutenberg 13.5 vereenvoudigd kopiëren en plakken naar andere apps

Gutenberg 13.5 is nu beschikbaar. Deze update van de Gutenberg plugin introduceert 15 bug fixes en 12 verbeteringen, waarvan we de belangrijkste hieronder kort zullen toelichten.

Verbeterde interface voor Uitgelichte Afbeeldingen

Voorheen was het zo dat als je een Uitgelichte Afbeelding wilde gebruiken binnen het Omslagafbeelding blok, je in een hele verwarrende interface terecht kwam. Gutenberg 13.5 verhelpt dit probleem, onder andere door het toepassen van placeholder ondersteuning. Dit geeft een betere visuele indicatie van de aanpassingen die je maakt:

Afbeelding via WordPress.org

Daarnaast is de optie om een Uitgelichte Afbeelding te gebruiken op een logischere plek gezet. Hij staat nu onder het Vervangen/Replace menu item, in plaats dat hij als een aparte knop in de gereedschapsbalk wordt weergegeven.

Verbeterde datumprikker

Gutenberg 13.4 introduceerde al een aantal broodnodige wijzigingen aan de datumprikker voor het inplannen van blogberichten. Voor deze update hebben ze ervoor gezorgd dat de datum van vandaag duidelijk gemarkeerd is – deze simpele toevoeging ontbrak nog bij de vorige versie van de datumprikker.

Afbeelding via WordPress.org

Makkelijker kopiëren en plakken naar andere apps

Gebruikers die regelmatig content kopiëren en plakken van en naar andere apps, zullen blij zijn met Gutenberg 13.5. Er is namelijk een wijziging doorgevoerd die de HTML van het gekopieerde blok stript, waardoor er een ‘schone’ versie van de tekst overblijft.

Gutenberg ontwikkelaar Andrei Draganescu zei hierover dat bij het plakken vanuit WordPress alleen de tekst die we op het scherm zien overgenomen zou moeten worden, niet de hele onderliggende opmaak. Deze wijziging is dus eerder een verbetering van de schrijfervaring in een andere app dan die in de WordPress editor zelf – maar wel een welkome wijziging.

Video via WordPress.org

Meer weten over Gutenberg 13.5?

Om van de nieuwe features en verbeteringen in deze update gebruik te kunnen maken, moet je de Gutenberg plugin geïnstalleerd en geactiveerd hebben. Voor een volledig overzicht met alle bug fixes, verbeteringen en nieuwe features in Gutenberg 13.5 kun je de officiële release post op make.wordpress.org raadplegen. Als je geen gebruik maakt van de Gutenberg plugin, zal je moeten wachten tot 25 oktober; dan wordt WordPress 6.1 uitgerold, inclusief de wijzigingen van de Gutenberg plugin releases.

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.