Gutenberg 13.3 introduceert experimenteel inhoudsopgave blok

Gutenberg 13.3

Nog geen 3 dagen na de release van WordPress 6.0 “Arturo” werd Gutenberg 13.3 uitgerold. Deze update van de Gutenberg plugin introduceert onder andere een experimenteel inhoudsopgave blok toegevoegd, waar we hieronder iets meer over zullen vertellen.

Experimenteel inhoudsopgave blok

Het nieuwe inhoudsopgave blok is perfect voor zogeheten long form content (zoals online tutorials) die van meerdere koppen is voorzien. Het blok is in staat om automatisch Koppen (Heading) blokken binnen de content te detecteren, en geeft deze vervolgens weer met anchor links. Wanneer een gebruiker op een van deze links klikt, springt hij automatisch naar de desbetreffende sectie van de content.

Indien het bericht of de pagina geen koppen bevat, dan wordt er een melding weergegeven waarin je het verzoek krijgt om Koppen blokken toe te voegen zodat de inhoudsopgave kan worden weergegeven.  

Afbeelding via wordpress.org

Overige verbeteringen in deze update

Naast het inhoudsopgave blok introduceert Gutenberg 13.3 tientallen verbeteringen en bug fixes met betrekking tot voorkeuren, randen, foutmeldingen, gereedschappen, toegankelijkheid en performance:

Er zijn nieuwe transformaties geïntegreerd tussen het Omslagafbeelding en Media & Tekst blok.

Afbeelding via wordpress.org

Het Query Loop blok heeft een verbeterde hiërarchie gekregen.

Afbeelding via wordpress.org

Het Koppen blok biedt nu Font Family ondersteuning.

Afbeelding via wordpress.org

Meer weten over Gutenberg 13.3?

Om van de nieuwe features en verbeteringen in deze update gebruik te kunnen maken, moet je de Gutenberg plugin geïnstalleerd en geactiveerd hebben. Voor een volledig overzicht met alle bug fixes, verbeteringen en nieuwe features in Gutenberg 13.3 kun je de officiële release post op make.wordpress.org raadplegen.

Geef een reactie