Gutenberg 13.2 bewaart gebruikersvoorkeuren in database

Gutenberg 13.2 bewaart gebruikersvoorkeuren in database

Gutenberg 13.2 is nu beschikbaar. Hoewel WordPress ontwikkelaars zich nu vooral focussen op de naderende release van WordPress 6.0, bevat deze update van de Gutenberg plugin toch een aantal noemenswaardige features. Hieronder lichten we kort de belangrijkste toe.

Editor voorkeuren in de database

Het zal je ongetwijfeld weleens overkomen zijn: je opent de editor en ziet ineens het welkomstbericht staan, ondanks het feit dat je dat een jaar eerder al had weg geklikt. Of je hebt een nieuwe browser geïnstalleerd, waarna je al je instellingen (zoals het in- of uitschakelen van de fullscreen modus) weer helemaal opnieuw moet configureren. Dit soort problemen speelden al een tijdje en werden veroorzaakt door het feit dat WordPress gebruikersvoorkeuren in de browser bewaarde. Gutenberg 13.2 verhelpt dit probleem door deze gebruikersvoorkeuren nu als ‘user metadata’ in de database op te slaan.

Nieuwe visualizer voor opvullingen en marges

Gutenberg 13.2 introduceert een nieuwe visualizer voor opvullingen en marges van blokken. Er wordt in feite een gekleurde box weergegeven die aanzienlijk meer duidelijkheid verschaft over welke impact het op de tussenruimtes heeft wanneer je een van de twee opties aanpast. De visualizer verdwijnt vanzelf weer.

Marge-ondersteuning voor Scheidingstekens

Het Scheidingsteken blok (of Separator block, als je de Engelstalige versie gebruikt) biedt nu ondersteuning voor marges, welke je met behulp van de tools in de zijbalk kunt instellen. Het is een kleine verandering, maar zeer welkom voor wie er behoefte aan heeft om nauwkeuriger met layouts aan de slag te gaan.

Meer weten over Gutenberg 13.2?

Om van de nieuwe features en verbeteringen in deze update gebruik te kunnen maken, moet je de Gutenberg plugin geïnstalleerd en geactiveerd hebben. Voor een volledig overzicht met alle bug fixes, verbeteringen en nieuwe features in Gutenberg 13.2 kun je de officiële release post op make.wordpress.org raadplegen.

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.