Gutenberg 12.5 legt de focus op WordPress 6.0

Gutenberg 12.5 legt de focus op WordPress 6.0

Gutenberg 12.5 is nu beschikbaar. Deze update van de Gutenberg plugin richt zich op de release van WordPress 6.0, die gepland staat voor mei 2022. Hieronder belichten we de belangrijkste verbeteringen en nieuwe features.

Nieuwe knoppen behouden stijl van eerder ingevoegde knoppen

Als je in de blok editor een knop aanmaakt, kun je die gemakkelijk dupliceren. Voorheen was het zo dat de tweede knop dan automatisch de standaard styling meekreeg, wat erg vervelend was als je meerdere knoppen aan je pagina wilde toevoegen. Gutenberg 12.5 zorgt ervoor dat de stijl van de eerder ingevoegde knoppen automatisch wordt toegepast op het nieuwe blok. Dit is een goed begin. Alleen wat gebeurt er als je later het design van alle knoppen wilt aanpassen? Dan moet je dus alle knoppen één voor één aanpassen… Gelukkig is er wel een open ticket om het design in één keer op alle knoppen in de Knoppen blokgroep toe te passen. Daar wordt dus nog aan gewerkt!

Transparante kleuren in color pickers

Het is nu mogelijk om de transparantie van eigen kleuren op blokniveau aan te passen. Deze feature werkt voor tekst, achtergronden, links en randkleuren.

Formaat instellen voor Uitgelichte Afbeelding blok

Gutenberg 12.5 introduceert een nieuwe optie voor het Uitgelichte Afbeelding blok in berichten; je kunt nu kiezen voor een standaard WordPress formaat, of een formaat dat door je thema wordt gedefinieerd.

Alle Site Editor content kopiëren

De Site Editor moet de komende tijd gelijkwaardig worden aan de Blok Editor, die natuurlijk al veel verder ontwikkeld is. In het opties-menu van de Blok Editor stond al een knop die het mogelijk maakte om met één klik alle content op het canvas te kopiëren. Deze feature is nu ook aan de Site Editor toegevoegd.  

Code weergave in de Site Editor

Een andere Blok Editor feature die Gutenberg 12.5 aan de Site Editor toegevoegd, is de mogelijkheid om naar de code weergave te schakelen. Het is echter nog niet aan te raden om hier ook daadwerkelijk gebruik van te maken; misschien beter even wachten tot de code editor wat verbeterd is.

Variaties voor Globale Stijlen

Thema ontwikkelaars kunnen nu meerdere theme.json variaties aanmaken en deze in de /styles map van hun thema plaatsen. Gebruikers kunnen dan uit verschillende presets kiezen om te bekijken wat hen het beste bevalt. Variaties voor Globale Stijlen moeten een van de hoogtepunten van WordPress 6.0 worden. Het Twenty Twenty-Two thema zal uiteindelijk ook meerdere eigen variaties krijgen.

Meer weten over Gutenberg 12.5?

Om van alle nieuwe features en verbeteringen in deze update gebruik te kunnen maken, moet je de Gutenberg plugin geïnstalleerd en geactiveerd hebben.  De volledige lijst met bug fixes, verbeteringen en nieuwe features in Gutenberg 12.5 is te raadplegen op GitHub.

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.