Gutenberg 12.0: vooral gericht op bug fixes en kleine verbeteringen

Gutenberg 12.0: vooral gericht op bug fixes en kleine verbeteringen

Op de valreep voor Thanksgiving werd Gutenberg 12.0 uitgerold. Deze update van de Gutenberg plugin is voornamelijk gericht op de komende release van WordPress 5.9, die is uitgesteld naar 25 januari 2022. Het resultaat daarvan is dat Gutenberg 12.0 minder toeters en bellen maar meer bug fixes bevat dan voorgaande releases. Hieronder lichten we kort de meest noemenswaardige verbeteringen toe.

Voorvertoningen blokstijlen

Als je na de installatie van Gutenberg 12.0 naar de editor gaat, zal het je opvallen hoe netjes en georganiseerd de zijbalk er ineens uitziet. Voorheen was deze erg rommeling, vooral als je gebruik maakte van een thema met meerdere blokstijlen. De voorvertoningen van de blokstijlen lieten een volledige demo van elke optie zien, wat natuurlijk erg veel ruimte in beslag nam. Voor de 12.0 update zijn de voorvertoningen vervangen voor tekstknoppen, waarbij de namen van de blokstijlen benadrukt worden. Wel kun je nog zien hoe de individuele blokstijlen eruitzien door met je muis over een knop heen te gaan. Een flinke verbetering! Het enige nadeel aan deze nieuwe look is dat namen van langere blokstijlen soms worden afgebroken, maar dat is de prijs van een overzichtelijkere interface wel waard, denk ik.

Placeholder van het Uitgelichte Afbeelding blok 

Het Uitgelichte Afbeelding blok had voorheen een placeholder met een vaste hoogte, waardoor je niet echt een goed beeld had van het eindresultaat. Gutenberg 12.0 lost dit op met een nieuwe placeholder. Deze respecteert de ingestelde hoogte en breedte en laat dus veel beter laat zien hoe het blok eruit zou zien met echte afbeeldingen.

Nieuwe wizard voor de Site Editor

Wellicht niet zo relevant voor degenen die de Gutenberg plugin gebruiken, maar Gutenberg 12.0 is uitgerust met een nieuwe wizard voor de Site Editor. Deze moet gebruikers op weg helpen met zowel de nieuwe Site Editor als de zijbalk voor blokstijlen.

Meer weten over Gutenberg 12.0?

Wil je van de nieuwe features en verbeteringen in deze update gebruik maken, moet je de Gutenberg plugin geïnstalleerd en geactiveerd hebben. De nieuwe en verbeterde features worden pas in de core geïntegreerd met de release van WordPress 5.9, die dus is uitgesteld naar 25 januari 2022. Wil je graag meer weten over de bug fixes, verbeteringen en nieuwe features in Gutenberg 12.0? Dan kun je de officiële release post op make.wordpress.org raadplegen.

 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.