Gutenberg 11.8 is beschikbaar

Gutenberg 11.8 is beschikbaar

Gutenberg 11.8 werd vorige week uitgerold. Dit is de laatste update van de Gutenberg plugin die zal worden meegenomen in WordPress 5.9, waarvan de officiële release gepland staat voor december van dit jaar. Hieronder belichten we de belangrijkste verbeteringen en nieuwe features.

Uitgelichte blokpatronen 

Zoals je misschien wel weet kun je in het Pattern Directory terecht voor mooie blokpatronen. Gutenberg 11.8 biedt gebruikers nu makkelijker toegang door een selectie van uitgelichte blokpatronen beschikbaar te maken in de inserter. 

Dekking van de achtergrond in het Omslagafbeelding blok 

Het was al sinds de initiële uitrol van het Omslagafbeelding blok mogelijk om de dekking (of transparantie) van de achtergrondafbeelding aan te passen. Maar wanneer je een achtergrondkleur of kleurverloop gebruikte, verdween die optie. Gutenberg 11.8 lost dit probleem op; je kunt nu gewoon de transparantie aanpassen, ongeacht de achtergrond die je gebruikt. 

Spatiering tools nu voor meer blokken beschikbaar

Gutenberg 11.7 introduceerde al een optie voor het bepalen van spatiering tussen kolommen, een optie die al langer beschikbaar was voor het Site Titel blok. Deze update voegt ook spatiering tools toe aan Heading blokken en het Navigatie blok. Dankzij deze verbetering is het niet langer nodig om handmatig padding of margin ondersteuning toe te voegen aan elk blokpatroon dat gebruik maakt van deze blokken.

Pinterest oEmbed ondersteuning

Eindelijk is er ondersteuning voor Pinterest oEmbed toegevoegd aan Gutenberg. Gebruikers kunnen nu pins, boards en gebruikersprofielen embedden op hun WordPress website, zonder dat ze hiervoor een externe plugin nodig hebben.

Meer weten over Gutenberg 11.8?

Om van alle nieuwe features en verbeteringen in deze update gebruik te kunnen maken, moet je de Gutenberg plugin geïnstalleerd en geactiveerd hebben. De wijzigingen worden namelijk pas in december met de lancering van WordPress 5.9 in de core geïntegreerd. Wil je graag meer weten over de bug fixes, verbeteringen en nieuwe features in Gutenberg 11.8? Dan kun je de officiële release post op make.wordpress.org raadplegen.

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.