Gutenberg 11.5 is nu beschikbaar

Gutenberg 11.5 is nu beschikbaar

Gutenberg 11.5 is nu beschikbaar om te downloaden. Deze update van de Gutenberg plugin bevat onder andere uitgebreide veranderingen voor het Navigatie blok en een nieuwe manier om widgets te groeperen. Hieronder lichten we kort de belangrijkste wijzigingen toe.

Veranderingen voor het Navigatie blok

Navigatie menu’s zijn nog steeds een van de meest lastige kwesties als het aankomt op Full-Site Editing in Gutenberg. Gutenberg 11.5 introduceert weer een aantal nieuwe opties. Zo is het nu mogelijk om de Site Titel en Site Logo blokken binnen de Navigatie container te plaatsen. Hoewel dit zeker een pluspunt is voor het bouwen van de meer complexe layouts, zou de focus eigenlijk moeten liggen op het verbeteren van de basis van navigatie. Het zoeken en invoegen van interne links, bijvoorbeeld, vereist nu meerdere muisklikken. Dat moet veel simpeler kunnen. 

Widget Groep blok

Het doel van het blok-gebaseerde widget systeem was gebruikers op meer plekken de mogelijkheid bieden om blokken toe te voegen. Tot dusver heeft de ontwikkeling van dit nieuwe systeem veel problemen opgeleverd; het is vaak niet compatibel met de opmaak en stijlen van klassieke thema’s. Om in elk geval een deel van de problemen te verhelpen introduceert Gutenberg 11.5 een Widget Groep blok. Hoe deze precies werkt is een beetje onduidelijk; maar de onderstaande video zal veel verduidelijken: 

FSE admin melding beperkt tot Thema’s venster 

Veel gebruikers van de Gutenberg plugin hebben zich de afgelopen maanden geërgerd aan de niet-wegklikbare melding in de admin, die verschijnt als er van een blok-thema gebruik wordt gemaakt. Die melding verscheen bij voorgaande versies van de plugin op letterlijk elk scherm in de backend. Gutenberg 11.5 neemt die frustratie weg: de melding wordt nu alleen nog weergegeven op de Thema’s pagina van het WordPress dashboard. 

Meer weten over Gutenberg 11.5?

Om van de nieuwe features en verbeteringen gebruik te kunnen maken, moet je de Gutenberg plugin geïnstalleerd en geactiveerd hebben. Voor meer informatie met betrekking tot de bug fixes, verbeteringen en nieuwe features in Gutenberg 11.5 kun je de officiële release post op make.wordpress.org raadplegen.

 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.