Gutenberg 11.0 is nu beschikbaar

Gutenberg 11.0 is nu beschikbaar

Afgelopen week werd Gutenberg 11.0 uitgerold. Deze update van de Gutenberg plugin bevat maar liefst 70+ bug fixes en ook nog wat nieuwe features.

Bug fixes

De reden dat deze update zo opvallend veel bug fixes heeft? Het team heeft hier extra aandacht aan besteedt met het oog op de naderende release van WordPress 5.8. Het leeuwendeel van de bugs zat in het nieuwe Widgets venster. Maar er zaten er ook ruim 20 in de blokkenbibliotheek, waarbij het voornamelijk om problemen met nieuwe thema-gerelateerde blokken ging.

Drop zone voor Media & Tekst blok

Het was al mogelijk om een initiële afbeelding of video middels drag & drop in het Media en Tekst blok te slepen. Maar als je vervolgens die afbeelding of video wilde vervangen, dan kon het niet met dezelfde methode. Gutenberg 11.0 lost dit probleem op door het introduceren van een nieuwe ‘drop zone’ over de media-kolom.

Decimalen toegestaan in spatiering 

Goed nieuws voor gebruikers die hun marges en vulling exact willen bepalen: het is nu mogelijk om ook decimalen in de spatiering te zetten. Voorheen kon je alleen afgeronde cijfers invullen en als je een waarde van 1.5 invulde, werd die automatisch afgerond naar 2. Dit veroorzaakte geregeld grote verschillen waardoor het niet altijd mogelijk was een mooie strakke layout te creëren. Nu kan dat dus wel!

Meer weten over Gutenberg 11.0?

Met uitzondering van bug fixes worden de nieuwe features en verbeteringen in deze Gutenberg update niet met de lancering van WordPress 5.8 in de core doorgevoerd. Er is nu namelijk een feature-freeze van kracht, wat betekent dat alleen Gutenberg 10.0 tot en met Gutenberg 10.7.1 worden meegenomen in die WordPress update.

Wil je alvast experimenteren met Gutenberg 11.0? Dan moet je de Gutenberg plugin geïnstalleerd en geactiveerd hebben. Voor meer informatie over alle nieuwe features, verbeteringen en bug fixes in Gutenberg 11.0 kun je de officiële release post op make.wordpress.org raadplegen.

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.