Automatische detectie grote afbeeldingen in WordPress 5.3

Automatische detectie grote afbeeldingen in WordPress 5.3

We hebben je de afgelopen weken al geregeld geïnformeerd over wat je allemaal kunt verwachten van WordPress 5.3. Deze update brengt onder andere een nieuwe methode om indexeren door zoekmachines te voorkomen en een nieuw emailverificatie venster voor admins. Ook krijgen we het langverwachte Twenty Twenty thema tot onze beschikking. Iets wat tot nu toe echter nog niet zoveel aandacht heeft gehad, is de veranderde aanpak van grote afbeeldingen.

Grote afbeeldingen in WordPress

Er zijn veel WordPress gebruikers die niet of nauwelijks rekening houden met de grootte van de afbeeldingen die ze uploaden. En moderne smartphones zijn in staat om steeds betere foto’s te maken, die vanzelfsprekend ook een groter bestandsformaat produceren. Daardoor worden websites vaak dusdanig zwaar dat het ten koste gaat van de snelheid. Dat is problematisch, want elke seconde telt.

Lees ook: Snellere WordPress site? Dit is waarom je eerst je afbeeldingen moet optimaliseren!

Automatische detectie en maximum formaat

WordPress 5.3 zal automatisch grote afbeeldingen detecteren (met een standaard drempel van 2560px). Vervolgens wordt er een ‘voor het web geoptimaliseerd maximum formaat’ gegenereerd. De drempel wordt gebruikt als de max-height en max-width waarde om de afbeelding te verkleinen tot het grootst mogelijke formaat. Ontwikkelaars die het maximum formaat willen aanpassen of de nieuwe feature geheel willen uitzetten, kunnen gebruik maken van een big_image_size_treshold filter. WordPress zal het oorspronkelijke afbeeldingsformaat wel opslaan, zodat deze nog steeds toegankelijk is. Via de functie wp_get_original_image_path()kan het pad achterhaald worden. De oorspronkelijke afbeelding wordt tevens gebruikt om alle ‘subformaten’ van de afbeelding te genereren.

Compatibiliteit met afbeeldingsoptimalisatie-plugins

Veel WordPress gebruikers vertrouwen op plugins zoals Smush, Imsanity en EWWW Image Optimizer om hun afbeeldingen te optimaliseren voor het web. Deze plugins bevatten veelal extra features om eerder geüploade afbeeldingen te verkleinen. De nieuwe core feature in WordPress 5.3 zou de werking van deze plugins niet moeten belemmeren. Maar voor gebruikers die slechts behoefte hebben aan een minimale optimalisatie tijdens het uploaden, zou de feature mogelijk hun afbeeldingsoptimalisatie-plugin kunnen vervangen.

De officiële release van WordPress 5.3 staat gepland voor 12 november 2019.

 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.