Nienke’s website: Google Analytics is modern voyeurisme

Google Analytics
Google Analytics in WordPress

Bell eist aandacht!

Heerlijk is dat, als je zelf in de vorige blog schrijft waar de volgende over moet gaan. Nu móet ik me wel storten op het Google analytics-gebeuren. Gelukkig maakt mijn kat Bell het me nog makkelijker om mijn werk te doen… NOT!

Met deze tool van Google kun je perfect bijhouden wie je website bezoeken, welke subpagina’s deze mensen bekijken, hoe lang ze op je site blijven rondkijken en waarom ze ook weer weggaan. Interessant, want met deze gegevens kun je de conversie (verkoop van je product of dienst) verhogen.

Pfff, wat een interessantdoenerij. Maar het zal wel ergens goed voor zijn, dus ik stort me er toch maar op. Ik meld mijn site aan bij Google Analytics. Omdat ik al eerder een account heb aangemaakt, gaat dat vrij soepel. De aanmelding is namelijk nogal omslachtig en kost even tijd, maar het is de moeite waard.

UA-code

Na de aanmelding krijg je een unieke UA-code. Deze moet je implementeren in je WordPress-site. Ik volg in eerste instantie de handleiding van Google Analytics zelf maar dan moet ik in de broncode gaan werken. Daarvoor rijkt mijn html-kennis echt niet ver genoeg. Hemel, hoe nu verder?

Gelukkig zou Google Google niet zijn als je de oplossing daar niet zou kunnen vinden. Dus ik tik in: Google Analytics en WordPress. En hop, de eerste hit laat meteen zien dat er plugins zijn die jou het werk uit handen nemen van het implementeren van de broncode. Thank god!

Via ‘Nieuwe Plugin’ op je dashboard ga ik op zoek naar een Analytics plugin. Alweer een Mijn hemel! Er zijn er 924!!! Ik ga maar op zoek naar de plugin met de meeste gebruikers, de hoogste waardering én die compatibel is met mijn versie van WordPress. Het wordt Analytics Tracker. Meer dan 40.000 installaties, vijf van de vijf sterren en – niet geheel onbelangrijk – hij is beschikbaar in het Nederlands.

Ik klik, ik installeer en hop, draaien die handel! I love plugins voor WordPress! Wel duurt het even voor de plugin mijn site geanalyseerd heeft, dus op de resultaten moet ik nog even wachten. Mijn voyeuristische alterego moet nog even geduld hebben!

Geef een reactie