Frontenberg laat gebruikers Gutenberg testen aan de frontend

Frontenberg laat gebruikers Gutenberg testen aan de frontend

WordPress 5.0 zal de wereld de nieuwe Gutenberg editor brengen. Natuurlijk kun je Gutenberg nu al als plugin downloaden. Maar er is nog een manier om de nieuwe WordPress editor uit te proberen, namelijk met Frontenberg op Testgutenberg.com.

Frontenberg

Frontenberg biedt bezoekers de mogelijkheid om Gutenberg uit te testen, zonder dat ze zelf een aparte test site hoeven op te zetten. In feite wordt er een WordPress voorbeeldsite inclusief Gutenberg plugin aan de frontend geladen. Bezoekers hoeven dus ook niet in te loggen om een beetje met de nieuwe editor te spelen.

De tool bevat tevens links naar talloze Gutenberg bronnen, inclusief vipgutenberg.com, waar je een aantal gratis tutorial video’s kunt vinden die het team voor VIP cliënten heeft gemaakt.

Beperkingen

De tool is uitsluitend bedoeld om te testen, en heeft dan ook een beperkt aantal mogelijkheden. Gebruikers hebben toegang tot een vooraf aangemaakte Media Bibliotheek, maar kunnen geen afbeeldingen uploaden naar de testsite. Het is ook niet mogelijk om gedeelde blocks te creëren, of een blogbericht op te slaan. Als je probeert om een actie op te slaan, zal er een ‘updating failed’ notificatie worden weergegeven.

Maar behalve deze beperkingen kunnen gebruikers met Frontenberg vrijwel alle Gutenberg features uittesten.

How Frontenberg works

De tool werd gebouwd door Tom Nowell, VIP Launch Engineer bij Automattic. Hij publiceerde het op zijn eigen website, frontenberg.tomjn.com, en het WordPress VIP team bouwde vervolgens een eigen versie om meer webverkeer aan te kunnen. Nowell heeft ook een blogbericht geschreven: How Frontenberg Works. Dit blogbericht is bedoeld voor WordPress ontwikkelaars die geïnteresseerd zijn in de technologie die achter de tool schuilgaat. Hij beschrijft onder andere de uitdagingen waar hij mee werd geconfronteerd tijdens het bouwen van Frontenberg, en welke oplossingen hij vond om alles te laten werken.

Try Gutenberg

Met de lancering van WordPress 4.9.8 zal de ‘Try Gutenberg’ callout ook uitgerold worden. Degenen die ervoor kiezen om voorlopig de klassieke editor te blijven gebruiken, kunnen Gutenberg dus toch even uittesten met de Frontenberg tool. Wil je weten hoe Gutenberg interageert met je thema’s en plugins, dan raden we je aan om de Gutenberg plugin op een test site te installeren.

 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.