Figma prototype van WordPress Admin Block Directory aangekondigd

Figma prototype van WordPress Admin Block Directory aangekondigd

In maart van dit jaar schreven we al over het idee van een block plugins directory. Deze moet het mogelijk maken om direct vanuit de Gutenberg editor, blocks te zoeken en te importeren. Mel Choyce-Dwan deelde afgelopen week de eerste versie van het WordPress admin block directory prototype. De definitieve versie van de block directory moet verschijnen met WordPress 5.5, dat gepland staat voor augustus 2020.

Over de WordPress Admin Block Directory

Om het project te laten slagen, moeten er natuurlijk wel blocks aan het WordPress Admin Block Directory op WordPress.org worden toegevoegd. Op dit moment staan er slechts 10 blocks in het archief. Plugin ontwikkelaars die blocks willen indienen, moeten rekening houden met een aantal aanvullende richtlijnen.

Hieronder een overzicht van de verschillende vensters binnen het WordPress Admin Block Directory:

About Blocks venster: Dit is het primaire venster, met informatie en links naar pagina’s waar gebruikers meer te weten kunnen over het gebruiken van blocks, alsmede het ontwerpen en bouwen ervan.

Add Blocks venster: Dit venster lijkt op het huidige ‘Nieuwe plugin’ venster in de WordPress admin. Hier kunnen nieuwe blocks worden toegevoegd.

Installed Blocks venster: Dit venster lijkt op het huidige ‘Geïnstalleerde plugins’ venster in de WordPress core. Hier zie je alle blocks die reeds geïnstalleerd zijn.

Manage Blocks venster: Plugins zoals EditorsKit maken reeds gebruik van ingebouwde block management features, dus we konden wel verwachten dat dit ook in de WordPress core geïntegreerd zou worden. Hier kunnen gebruikers specifieke blocks activeren en deactiveren.

Reusable Blocks venster: Het Reusable Blocks venster is reeds beschikbaar in WordPress. Hiermee kunnen gebruikers blocks beheren die zijn opgeslagen om op meerdere plekken te gebruiken.

Figma prototype

Het Figma prototype is nu beschikbaar voor wie er mee wil experimenteren. Hou daarbij in gedachten dat het om een eerste versie gaat. Er zullen nog heel wat dingen veranderen tegen de tijd dat het block directory daadwerkelijk in de WordPress core geïntegreerd zal worden.

 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.