Discussie over dubieuze Google Ads van Elementor

Discussie over dubieuze Google Ads van Elementor

Elementor, een populaire page builder plugin die op meer dan vijf miljoen websites wordt gebruikt, heeft recentelijk nogal wat ophef veroorzaakt. Er zijn namelijk een aantal dubieuze Google Ads van Elementor opgedoken die gericht zijn op de zoekterm ‘full-site editing’. En met het oog op het Gutenberg project waar WordPress al een tijdje mee bezig is, vinden sommigen dat dit eigenlijk niet kan.

Google Ads van Elementor 

Gutenberg Times publisher Birgit Pauli-Haack schreef vorige week dat ze er geen problemen mee heeft als Elementor en Beaver Builder de strijd aangaan via Google Ads; iedereen heeft vrij spel. Ze vindt echter wel dat het verdachte actie is met betrekking tot WordPress. “De intentie van de zoeker wordt afgeleid, op een misleidende manier. 30% van de Google zoekers weet niet dat de eerste resultaten betaalde advertenties zijn, en worden op een dwaalspoor gezet.” Informatie over Full Site Editing zorgt al voor genoeg verwarring, meent ze. “Het helpt niet als iemand het zoekwoord van de nieuwe feature kaapt. WordPress is al een makkelijk doelwit, omdat de Foundation niet genoeg geld heeft om hoger op de zoekwoorden te bieden.”

Ethisch verantwoord?

Balanceert Elementor met deze actie op de grens van ethisch adverteren? Wel, volgens Elementor vertegenwoordiger Ben Pines adverteren ze gewoon voor een feature-set met dezelfde naam. Deze stelt gebruikers in staat om de header, footer, diverse templates en pagina content op hetzelfde scherm te bewerken. 

“Onze Google Ads variëren om gebruikers de meeste waarde te verstrekken bij hun zoekopdrachten,” stelt Pines. “Dat is in dit geval niet anders. Dit vertegenwoordigt geen nieuwe strategie. Wij hebben full-site editing in maart 2020 al uitgerold.” Pines verwijst daarbij naar een blogpost van 1 maart 2020, waarin werd geschreven over de “baanbrekende Full Site Editing feature” van Elementor. Het Gutenberg project van WordPress zelf startte al eerder, maar omdat de nieuwe features stapsgewijs worden geïmplementeerd heeft het een veel langere doorlooptijd; Full Site Editing zal immers pas tegen het einde van 2021 in de WordPress core geïntegreerd worden.

Algemene term binnen het vakgebied

Volgens Pines is ‘full site editing’ is een heel algemene term binnen het vakgebied. Het is “een fundamentele mogelijkheid in website building tools, waar door veel van onze gebruikers op gezocht wordt.”

Een aantal anderen die deelnemen aan de discussie zijn het met Pines eens; het gaat hier om een standaard vorm van adverteren. Adverteerders kopen immers advertenties in op basis van relevante zoektermen. En wie enige kennis heeft van SEA, weet dat concurrenten heel vaak elkaars zoektermen opkopen. 

Maar volgens Pauli-Haack ondermijnt Elementor hiermee het Gutenberg project van WordPress. Zij en enkele anderen vinden het lastig te geloven dat Elementors strategie niet bewust is. Er waren ook mensen die zich ergerden aan andere Elementor advertenties op Google en Facebook, die in lijken te spelen op enkele frustraties van WordPress gebruikers:

In een discussie op een ander platform verwees iemand naar het spreekwoord: “Don’t bite the hand that feeds you” – daar zit op zich wel wat in, aangezien Elementor gebruik maakt van WordPress. Een aantal participanten van de discussie merkten op dat Elementor echter niet erg betrokken is bij het open source project. Dat zou weleens de reden kunnen zijn dat zij geen kwaad zien in de Google Ads van Elementor die gericht zijn op de zoekterm ‘full-site editing’.

Tot slot

Al in 2018 vroegen we ons af of Gutenberg het begin of het einde zou worden voor page builder plugins. Gutenberg stond destijds nog in de kinderschoenen; aan het faciliteren van full site editing was men nog lang niet toe. Maar nu het full site editing aspect van het project aardig vorm begint te krijgen, zullen Page Builder plugins voor WordPress alles uit de kast moeten trekken om het hoofd boven water te houden. Of de bewuste Google Ads van Elementor een slimme zet zijn? De tijd zal het leren. 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.