10 design tips voor WordPress ontwikkelaars (wanneer je ontwerper niet in de buurt is)

10 design tips voor WordPress ontwikkelaars (wanneer je ontwerper niet in de buurt is)

Het kan elke WordPress ontwikkelaar gebeuren: je moet snel iets ontwerpen, en je ontwerper is nergens te bekennen. Je kunt niet altijd wachten tot hij of zij terugkomt – soms moet je zelf de touwtjes in handen nemen. In dit artikel bespreken we een aantal handige design tips voor WordPress ontwikkelaars die (tijdelijk) zelf de rol van ontwerper op zich nemen.

Design tips voor WordPress ontwikkelaars

#1. Kies de juiste basis

Als je haast hebt, maak dan gebruik van visuele builders zoals Elementor of Beaver Builder of zoek een WordPress thema met een kant-en-klare layout en demo pagina’s. Zo kun je in een uurtje al functionele website online hebben. Ja, het kan er soms wat generiek uitzien als je niet veel verandert, maar het werkt wel. Je kunt altijd nog custom designs, huisstijl elementen en animaties toevoegen om de website te personaliseren.

#2. Wees subtiel

Dit is waarschijnlijk een van de belangrijkste design tips voor WordPress ontwikkelaars. Professionele ontwerpers met een oog voor design en esthetiek kunnen de gekste ontwerpen creëren, die toch altijd lijken te ‘kloppen’. Maar als je geen geboren ontwerper bent, is het veiliger om de subtiele weg te kiezen. Kies daarom voor een minimalistisch ontwerp met enkele kleuraccenten en misschien een aantal subtiele animaties hier en daar.

#3. Begin niet ‘from scratch’

Binnen de WordPress community zijn er heel veel mensen die hun code gratis delen. Als je deadline nadert, kun je het beste een bestaand ontwerp aanpassen in plaats van met niets te beginnen. Kijk bijvoorbeeld is op Codepen; hier vind je kant-en-klare knoppen, sliders, grids, layouts en nog veel meer.

#4. Gebruik wanneer mogelijk SVG afbeeldingen

SVG afbeeldingen zijn schaalbare vector graphics die niet hun kwaliteit verliezen wanneer je inzoomt. Je kunt ze gebruiken voor het logo, iconen en andere grafische elementen op je website. SVG bestanden zijn pure XML en kunnen met elke tekstverwerker gemaakt en bewerkt worden. Een ander voordeel is dat ze ook geïndexeerd kunnen worden.

#5. Benut Javascript libraries en frameworks

JavaScript is heel belangrijk voor WordPress ontwikkelaars. Door gratis JavaScript libraries en frameworks te gebruiken, kun je sneller, beter en efficiënter werken.

#6. Kies twee kleuren

Kies een primaire kleur en een secundaire kleur die goed bij elkaar passen. Apps zoals Material Palette en Color Calculator kunnen je daarbij helpen. Pas je primaire en secundaire kleuren consistent toe op alle elementen waar je kleur wil gebruiken. Voor layout achtergronden en tekst gebruik je neutrale kleuren. Gebruik vooral niet te veel kleuren; hou het minimaal.

#7. Kies twee lettertypes

Kies twee complimenterende font families om op je site te gebruiken. Sans-serifs zijn het beste voor titels en koppen, serif fonts zijn het beste voor tekstuele content.

#8. Haal niet zomaar foto’s van het internet

Heeft je opdrachtgever geen foto’s aangeleverd? Haal dan niet zomaar foto’s van het internet. Dan riskeer je copyright schending en boetes! Kies in plaats daarvan voor kwalitatief hoogwaardige stockfoto’s van bijvoorbeeld Shutterstock.com. Heb je geen budget voor premium stockfoto’s, check dan eens Pexels.com en Stocksnap.io.

#9. Optimaliseer afbeeldingen

Vergeet niet om afbeeldingen voor het web te optimaliseren. Gebruik je Photoshop, kies dan de Save for web optie. Foto’s en afbeeldingen met veel kleuren kun je het beste opslaan als .jpg, graphics en afbeeldingen met een transparante achtergrond als .png. Heb je geen Photoshop, dan is de Smush plugin een aanrader.

#10. Betaal voor een logo

Zelfs een lijst van de beste design tips maakt nog geen ontwerper van een ontwikkelaar. Het klinkt misschien hard, maar een logo ontwerpen is lastiger dan het lijkt en niet de taak van een ontwikkelaar. Het logo is het belangrijkste visuele element van een onderneming; de visuele identiteit. Dit is dan ook iets dat gewoon goed moet gebeuren. En dat lukt niet met online logo-makers. Als het niet anders kan, huur dan een freelancer in of zoek een design student die wel de creativiteit en expertise heeft maar waarschijnlijk een stuk minder rekent.

 

 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.