Google stelt deadline voor mobile-first indexering uit naar maart 2021

Google stelt deadline voor mobile-first indexering uit naar maart 2021

Google had september 2020 als de deadline staan voor de volledige switch naar het crawlen en indexeren van sites met mobile-first indexering. Maar afgelopen week, op 22 juli, kondigde de zoekmachine gigant aan dat website eigenaren nog wat extra tijd krijgen om zich voor te bereiden. De deadline voor mobile-first indexering is namelijk verschoven naar maart 2021.

Uitstel vanwege “deze onzekere tijden”

Mobile-first indexering is een meerjarenplan met verschillende fases, waarmee Google in juli 2019 van start ging. Toen werd mobile-first indexering standaard voor nieuwe domeinen. In september 2020 zou mobile-first ook standaard worden voor bestaande domeinen, maar dat is nu dus uitgesteld naar maart 2021. Google noemt “deze onzekere tijden” als de reden voor uitstel van de volgende fase.

Veelvoorkomende problemen op mobiele sites

In de aankondiging verwees Google ook naar een aantal veelvoorkomende problemen bij sites die de overstap moeten maken. De zoekmachine gigant vraagt website eigenaren om aandacht te besteden aan een aantal belangrijke zaken:

  • Robots meta tags op mobile versies moeten overeenkomen met de desktop versie van de site. Is dat niet het geval, dan kan Google mogelijk de links op de pagina niet indexeren of volgen.
  • Primaire content die gebaseerd is op gebruikersinteracties (zoals swipen, klikken of typen) mag niet via lazy-load geladen worden. Dit omdat de Googlebot niet in staat is deze interacties te triggeren.
  • Vermijd het gebruik van kleinere afbeeldingen op mobiel om op het kleinere scherm te passen. Afbeeldingen van een slechte kwaliteit worden niet gunstig geïndexeerd.
  • Zorg dat de content op de mobiele versie overeenkomt met de desktop versie. Alleen de mobiele versie van de website zal gebruikt worden voor indexering en ranking in Google Search.
  • Voeg betekenisvolle alt teksten toe aan afbeeldingen.

Google gaf ook een aantal tips met betrekking tot de plaatsing en markup van afbeeldingen en video’s. De aankondiging is daardoor eerder een tutorial voor het oplossen van veelvoorkomende fouten die een negatieve impact kunnen hebben op mobiele ranking en indexering.

Nog 9 maanden tot de deadline voor mobile-first

Als jouw WordPress site nog niet mobielvriendelijk is, of je nog steeds afhankelijk bent van een plugin om een aparte mobiele website te creeeren, zorg dan dat je je verdiept in Google’s mobile-first indexing best practices. Je hebt nu nog 9 maanden tot de deadline voor mobile-first indexering, en deze manier van ranking de standaard wordt voor het hele World Wide Web.

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.