De rechter muisknop uitschakelen op een WordPress website doe je zo!

De rechter muisknop uitschakelen op een WordPress website doe je zo!

Als je veel afbeeldingen op je WordPress site hebt, of wanneer je een zware site creëert voor bijvoorbeeld een fotograaf, dan spreekt het voor zich dat je alle nodige maatregelen treft om er voor te zorgen dat de auteursrechtelijk beschermde content te beschermen.

Hoewel het onmogelijk is om het stelen van afbeeldingen compleet onmogelijk te maken, kun je het ze wel een stuk lastiger maken. Een goede methode om dit te doen is door het uitschakelen van de rechter muisknop. Hou er wel rekening mee dat gebruikers die écht afbeeldingen willen stelen, simpelweg een screenshot kunnen maken, of JavaScript kunnen uitschakelen om de rechter muisknop weer in te schakelen. Ook is het uitschakelen van de rechter muisknop niet in alle gevallen even goed voor de gebruiksvriendelijkheid en toegankelijkheid van de website.

Mocht je er in jouw specifieke situatie echter wel baat bij hebben om de rechter muisknop uit te schakelen, dan kun je dit heel eenvoudig doen met behulp van één van onderstaande twee plugins.

No Right Click Images Plugin

No Right Click Images Plugin voor WordPress

Deze handige plugin maakt gebruik van JavaScript om de rechter muisknop actie van <img> tags in het context menu uit te schakelen.

Het menu wordt alleen uitgeschakeld bij afbeeldingen, dus andere rechter muisknop acties, zoals links, blijven gewoon werken.

Afbeeldingen die via de WordPress Media Uploader zijn geupload zullen in een nieuw venster worden geopend als erop wordt geklikt. Deze afbeeldingen zijn dus niet beschermd. Om dit te vermijden moet je ervoor zorgen dat afbeeldingen die je upload niet gelinkt zijn.

Download No Right Click Images Plugin

WP Content Copy Protection & No Right Click

WP Content Copy Protection & No Right Click voor WordPress

Deze plugin gaat net even een stapje verder. Behalve het uitschakelen van de rechter muisknop, kun je ook CTRL+A, CTRL+C, CTRL+X,CTRL+S en CTRL+V (en de equivalenten knoppen op OS X) uitschakelen, evenals de mogelijkheid om tekst te selecteren. Met deze plugin kun je dus niet alleen afbeeldingen maar ook teksten beschermen. Daarnaast kun je CSS bescherming aan- of uitzetten.

De basis features van deze plugin zijn gratis, maar je kunt als je dat wilt upgraden naar de premium versie die nog meer mogelijkheden biedt, zoals het weergeven van alert messages en compatibiliteit met alle grote thema frameworks.

Download WP Content Copy Protection & No Right Click

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.