Datum- en tijdnotatie aanpassen in WordPress

Datum- en tijdnotatie aanpassen in WordPress

Op veel WordPress websites en blogs zie je boven (of onder) elk bericht de publicatiedatum staan. Soms staat daar ook een tijd bij. Maar wist je dat je de manier waarop die datum- en tijdnotatie wordt weergegeven kunt aanpassen? In dit artikel leggen we uit waarom dat je dat zou moeten doen, en hoe dat in zijn werk gaat.

Waarom zou ik de datum- en tijdnotatie aanpassen?

De kans is groot dat je thema (of WordPress zelf) ingesteld is op de Engelse taal. In dat geval zal de datum bij je berichten waarschijnlijk op de Amerikaanse manier worden weergegeven: eerst de maand, dan de dag en dan het jaar (mm/dd/jjjj). Als je een Nederlandse website runt, is dat natuurlijk heel verwarrend. Want wij zijn gewend om de datum te noteren met eerst de dag en dan de maand (dd/mm/jjjj).

De tijdnotatie kan ook ‘op zijn Amerikaans’ zijn. Publiceer je een bericht om 9 uur ’s avonds, dan zal dat worden getoond als 9:00 PM. Wellicht vind je het dan prettiger om dit te laten weergeven als 21:00. Door de datum- en tijdnotatie in WordPress aan te passen, voorkom je verwarring bij je bezoekers. Bovendien komt het ook een stuk professioneler over als een Nederlandstalige website gewoon een Nederlandse datum- en tijdnotatie hanteert.

Hoe kan ik de datum- en tijdnotatie aanpassen?

Log in op je WordPress Dashboard en ga naar Instellingen > Algemeen. Hier tref je de standaardinstellingen voor de datum- en tijdweergave op je WordPress website aan. Het is raadzaam om dit soort dingen direct na het installeren van WordPress goed in te stellen – net als de correcte tijdzone overigens. Als je WordPress in het Nederlands hebt geïnstalleerd, dan krijg je een hele lijst met opties te zien, zoals hieronder is afgebeeld:

tijdnotatie

Kies de gewenste weergave en sla de instellingen op. Als het goed is worden de datum en tijd nu op de goede manier weergegeven.

Werkt het niet?

Het kan gebeuren dat de aangepaste datum en tijd op je website toch niet goed worden weergegeven. De oorzaak hiervan ligt doorgaans bij je WordPress thema. Heb je een premium WordPress thema? Dan kan het zijn dat je de datum- en tijdnotatie moet instellen bij Theme Options. Het kan ook zijn dat je thema simpelweg niet helemaal goed in elkaar zit en je de weergave handmatig moet aanpassen in de code. Als dat het geval is, zorg dan wel dat je eerst een child thema aanmaakt om te voorkomen dat je per ongeluk je website ‘kapot’ maakt.

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.