Dark Mode plugin ter adoptie

Dark Mode plugin ter adoptie

Daniel James heeft zijn Dark Mode plugin ter adoptie aangeboden. “Ik stop met plugin ontwikkeling (en WordPress bijdrages) en zou graag zien dat het wordt doorgezet door iemand die er passie voor heeft,” schreef James. Dark Mode heeft ruim 2.000 actieve installaties en is de meest populaire ‘night mode’ plugin in de officiële plugin directory.

Populariteit van donkere modi

De populariteit van donkere modi voor applicaties is de laatste tijd sterk toegenomen, vooral nadat macOS Mojave een donkere modus introduceerde. Veel populaire applicaties, zoals YouTube, Facebook Messenger, Twitter en Google Maps zijn reeds uitgerust met een donkere modus. Deze werken automatisch op basis van de lichtomstandigheden, of kunnen handmatig worden ingeschakeld. Ook Google Chrome heeft recentelijke een donkere browsing modus geïntroduceerd voor Mac gebruikers. Veel fans van een donkere modus zeggen dat het rustiger is voor de ogen en daarbij ook minder energie verbruikt. En dat is weer in lijn met het streven naar web sustainability.

Dark Mode nog niet klaar voor core

In augustus 2018 publiceerde James een merge proposal om Dark Mode met de WordPress core te integreren, maar dat werd dezelfde dag nog afgewezen. Gary Pendergast meende dat het voorstel “overhaast” leek en merkte op dat het project niet voldeed aan meerdere merge criteria zoals beschreven op de Handboek pagina voor feature plugins. Daaronder vielen onder andere een gebrek aan wekelijkse chats, geen kickoff en update posts en geen tests van het Flow team.

Redenen voor adoptie

James gaf meerdere redenen waarom hij zijn Dark Mode plugin ter adoptie beschikking heeft gesteld.  “Het heeft voornamelijk te maken met het feit dat het merge proposal behoorlijk snel werd afgewezen, zonder enige nuttige tips voor verbetering. Daarbij zou ik, gezien de snelheid waarmee Gutenberg ontwikkeld wordt, vrijwel in tandem met het Gutenberg team moeten werken om ervoor te zorgen dat de Dark Mode plugin de gebruikersinterface correct vormgeeft. Daar heb ik simpelweg de tijd niet voor.”

Maar er was nog een andere reden. “Het is erg moeilijk om iets als Dark Mode erdoor te krijgen. Het staat praktisch onderaan de prioriteitenlijst, en dat snap ik wel, maar het is niet leuk wanneer je je vrije tijd ervoor opoffert.” James zei dat de plugin momenteel een aantal uren per week in beslag neemt voor ondersteuning en onderhoud.

Overdracht

Er is vooralsnog een relatief klein aantal gebruikers die de voorkeur geven aan een donkere modus, maar het is wel een feature die aan populariteit wint. Het is zeer aannemelijk dat er op een dag een donkere modus in de WordPress core geïntegreerd wordt, maar het lijkt erop dat dit niet op korte termijn gaat gebeuren. Daniel James’ Dark Mode plugin is er nog niet klaar voor, maar hij hoopt wel dat de nieuwe eigenaar de tijd kan vinden om de plugin naar het vereiste niveau te brengen.

“Ik zou de plugin graag willen overdragen aan iemand anders om ermee door te gaan, zolang diegene bekend/gerespecteerd is,” zei James. “Ik geef hem niet zomaar uit handen om veiligheidsredenen. Het zou fantastisch zijn als hij op een dag in de core wordt geïntegreerd, maar ik ben allang blij als de plugin terecht komt bij iemand die er graag mee verder wil.”

 

 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.