Laat je bezoekers content filteren in WordPress

Door filters aan je WordPress site toe te voegen, biedt je je bezoekers de mogelijkheid om je blogberichten te filteren op categorie, tags, post types, enzovoorts. Hetzelfde is mogelijk bij pagina’s. WordPress is standaard zo ingesteld dat bezoekers slechts één categorie, tag of archiefpagina tegelijk kunnen bekijken. Daarbij kan er slechts één post type worden weergegeven. Wat nu als een bezoeker content in meer dan één categorie of tag wil filteren? Of blogberichten, archiefpagina’s en custom post types tegelijk wil bekijken? Deze filtermethode is zeer handig als je veel content hebt, en je je bezoekers de mogelijkheid wilt bieden om deze aan de hand van hun eigen voorkeuren te filteren. In dit artikel leggen we stap voor stap uit hoe je dit voor elkaar kunt krijgen!

#1. Installeer en activeer de Search & Filter plugin

De Search & Filter plugin is een simpele plugin die fungeert als uitbreiding van de standaard WordPress zoekfunctie. Na het activeren wordt er een nieuw Search & Filter menu item aan je WordPress admin balk toegevoegd. Als je hierop klikt kom je op een pagina met gedetailleerde informatie over hoe je de plugin moet gebruiken.

filteren

#2. Pas de shortcode toe

De Search & Filter plugin bevat een handige shortcode die verschillende parameters accepteert om de filter opties weer te geven. Je kunt deze shortcode toevoegen aan een blogbericht of pagina, of hem in een tekst widget plaatsen.

[searchandfilter fields="search,category,post_tag"]

Je kunt de shortcode ook als template tag in je WordPress thema bestanden toevoegen:

<?php echo do_shortcode('[searchandfilter fields="search,category,post_tag"]'); ?>

De filter opties worden dan met zoek, categorie en tag velden weergegeven.

filteren

De plugin accepteert search, taxonomy, post_type en post_date als velden. Om een voorbeeld te geven voegen we category, tags, post types en date velden toe. Je gebruikt de shortcode dan als volgt:

[searchandfilter fields="search,category,post_tag,post_types,post_date"]

Dat zou er zo uit komen te zien:

filteren

#3. Experimenteer met de verschillende opties voor filteren

In plaats van die dropdowns kun je ook keuzevakjes gebruiken en labels aan elk veld toevoegen. Om dat te doen, moet je twee extra parameters aan de shortcode toevoegen.

Als je een aparte pagina gebruikt voor je blogberichten, kun je deze shortcode gewoon aan de pagina toevoegen:

[searchandfilter headings="Select categories:" types="checkbox" fields="category"]

filteren

Als je meerdere velden, types en headings gebruikt, moet je zorgen dat items voor elke parameter in dezelfde volgorde staan.

Het is ook mogelijk om verschillende form field types toe te passen. Zou je de shortcode bijvoorbeeld zo plaatsen:

[searchandfilter headings="Post type, Category, Tag" types="checkbox, select, select" fields="post_types,category,post_tag"]

Dan zou dat er zo op je site uit komen te zien:

filteren

Er zijn nog veel meer opties om je bezoekers te laten filteren met dit soort shotcodes. Kwestie van een beetje experimenteren om te bekijken wat goed werkt voor jouw WordPress site!

 

2 reacties op “Laat je bezoekers content filteren in WordPress”

 1. Carla schreef:

  Ik vraag mij precies hetzelfde af. Het werkt fantastisch. Alleen gebruik ik veel catergoriën voor andere zaken op de site, zoals het plaatsen in de juiste rubrieken. Maar mijn bezoekers mogen in deze searchandfilter optie slechts enkele van al mijn catergoriën zien. Als dat niet mogelijk is is de widget onbruikbaar voor mij. Ook ik wil graag weten hoe dat moet.

 2. Har schreef:

  De pagina ../content-filteren-wordpress/ heeft mij al een heel eind geholpen. Echter ik wil niet alle categorieën gebruiken maar slechts vier. Er staan op die site immers meerdere categorieën en die worden nu nog steeds getoond.
  De shortcode die nu gebruikt wordt is: [searchandfilter fields=”category,post_tag” types=”checkbox,checkbox” submit_label=”Zoeken” headings=”Categorieën, Zoekwoorden”]

  Wat moet ik nog doen om alleen uit de categorieën “jeugdboeken”, “opzoekboekjes”, “boeken voor volwassenen” en “DVD’s” te laten kiezen?

  Har

Geef een reactie