Code in WordPress weergeven: top 3 syntax highlighter plugins | WP Handleiding

Code in WordPress weergeven: top 3 syntax highlighter plugins

Als je tutorials schrijft over bijvoorbeeld programmeren of WordPress development, dan zal je ongetwijfeld ook wel eens code snippets willen laten zien. Maar wanneer je code rechtstreeks in de WordPress editor plakt, wordt die aan de ‘voorkant’ van je site gerenderd. Dat betekent dat de code die jij wilt laten zien slechts gedeeltelijk of helemaal niet zichtbaar is, of niet met de gewenste opmaak. De WordPress Blok Editor heeft wel een Code blok waarin je code kunt plakken, en dat werkt in principe prima – tenzij je de Klassieke Editor hebt ingeschakeld. Maar ook als je wel de Blok Editor gebruikt kan het slim zijn om in plaats daarvan een plugin te gebruiken. Er zijn verschillende dedicated plugins om code in WordPress te laten zien die extra features en opmaak tools bieden, waarmee je de code een stuk mooier én duidelijker kunt weergeven. Wij hebben de beste gratis syntax highlighter plugins voor WordPress op een rijtje gezet.

Top 3 syntax highlighter plugins voor WordPress

#1. Prismatic

Prismatic werd ontwikkeld door Jeff Starr, een bekende WordPress-veteraan met maar liefst 20 jaar ervaring. Prismatic biedt ondersteuning voor meer dan 60 programmeertalen – we hebben nog geen andere syntax highlighter plugins voor WordPress gevonden die dat doen! De plugin biedt drie custom ‘modellen’ om code weer te geven. Elk model bevat meerdere thema’s en volop opties om de weergave van je code geheel naar jouw wensen aan te passen.

#2. SyntaxHighlighter Evolved

Met ondersteuning voor 20+ programmeertalen is SyntaxHighlighter Evolved geen Prismatic, maar toch zeker het vermelden waard. De plugin voegt een eigen Code blok toe aan de Blok Editor. Maar je kunt ook gebruik maken van de shortcode – in dat geval kun je deze highlighter plugin gebruiken in de Klassieke Editor. SyntaxHighlighter Evolved vereist geen technische configuraties – na het installeren en activeren van de plugin kun je direct aan de slag. Je hebt de mogelijkheid om URLs in de code klikbaar te maken en zelf te bepalen of je wel of geen regelnummers naast de code wilt weergeven.

#3. WP-Syntax

WP-Syntax is een van de meest simpele en gebruiksvriendelijke syntax highlighter plugins voor WordPress, die een breed scala aan programmeer- en scripttalen ondersteunt. Bijkomend voordeel van WP-Syntax is dat er filters zijn toegepast die plugin conflicten met andere WooCommerce en WordPress plugins voorkomen. Hou er wel rekening mee dat je de stijl van de weer te geven code moet aanpassen met CSS. Er is dus geen gereedschapsbalk of menu om bijvoorbeeld kleuren aan te passen.

 

 

 

 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.