Chrome 90 gaat standaard https in de adresbalk gebruiken

Chrome 90 gaat standaard https in de adresbalk gebruiken

De nieuwste versie van Google’s browser, Chrome 90, zal standaard https in de adresbalk gebruiken. Elke URL die wordt ingetypt wordt dan automatisch van https:// voorzien. Dit moet een significante verbetering van de veiligheid realiseren. Als je een WordPress site beheert, is het belangrijk dat je hierop voorbereid bent.

Https protocol in Chrome 90

In 2014 kondigde Google aan dat https als ranking signaal gebruikt ging worden in de zoekresultaten. Sindsdien is de adoptie van https sterk gestegen. In februari van dit jaar stelde W3Techs vast dat 82,2% van alle websites op het World Wide Web een geldig SSL-certificaat gebruikt. Meer dan 98% van alle webpagina’s die in Chrome worden geladen, gebruiken https als standaard protocol. 

Momenteel is het zo dat wanneer iemand een site in de adresbalk van de browser intypt zonder het protocol te specificeren (zoals “voorbeeld.nl”), Chrome standaard http gebruikt en vervolgens opnieuw moet checken op https. Chrome 90 zal dat dus veranderen door direct het https protocol toe te passen. 

Goed nieuws voor Chrome gebruikers

De update in Chrome 90 is goed nieuws voor Chrome gebruikers; door de doorverwijzingsloop na het initiële laden van de site te elimineren, zal de laadtijd van sites die https ondersteunen drastisch verbeteren. De onderstaande gif, die op het Chromium blog gepubliceerd werd, laat heel goed zien hoe dat werkt:

Wat betekent dit voor WordPress websites?

Als beheerder of eigenaar van een WordPress website wil je natuurlijk profiteren van de snelheidsboost die deze wijziging in Chrome 90 introduceert. Het is dan ook zeker aan te raden om te checken of jouw WordPress site https gebruikt. Degenen die nog niet zijn overgestapt op https hebben geluk: sinds WordPress 5.7 kun je namelijk met slechts één klik van http naar https migreren. WordPress detecteert nu of de hosting omgeving van je site ondersteuning biedt voor https en regelt ook mixed content rewrites waar mogelijk. Je hoeft je na het migreren dus geen zorgen te maken over allemaal dode links. 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.