bbPress 2.6 na 6 jaar eindelijk beschikbaar

bbPress 2.6 na 6 jaar eindelijk beschikbaar

Vorige week publiceerde John James Jacoby een blogpost getiteld bbPress 2.6 — Better Great Than Never. Daarin kondigde hij aan dat bbPress 2.6 na zes jaar wachten eindelijk beschikbaar is. De aankondiging werd helaas enigszins overschaduwd door de release van WordPress 5.3 op dezelfde dag.

Over bbPress

bbPress is een officieel WordPress project dat het mogelijk maakt om een eigen forum te bouwen. Het werd op 28 december 2004 door Matt Mullenweg gelanceerd als standalone project. bbPress functioneerde de eerste jaren een eenvoudige forum oplossing binnen de WordPress community. In 2011 werd bbPress 2.0 opnieuw gelanceerd als WordPress plugin.

bbPress 2.6

bbPress 2.6 bevat honderden bug fixes en verbeteringen, waaronder individuele forum moderatie en nieuwe platformen om forum content uit te importeren. Er is ook een nieuwe Engagements API toegevoegd, welke user ID’s verbind met de verschillende content types in bbPress (forums, onderwerpen, reacties, topic tags). In vorige versies van bbPress werden deze gegevens opgeslagen in de user metadata tabel.

Waarom duurder het 6 jaar?

Als je dacht dat bbPress dood was, dan is dat je vergeven. De laatste kleine update, versie 2.5.14, verscheen in 2017. Waarom duurde het zo lang voordat versie 2.6 verscheen? Dat komt waarschijnlijk doordat de WordPress community niet erg betrokken meer is bij het project. De laatste beta versies en RC’s kregen slechts minimale feedback, en Jacoby wilde geen grote update vrijgeven waar misschien nog allemaal bugs in zaten. Daarom besloot hij de tijd te nemen om alles goed te krijgen.

bbPress nog steeds de grootste forum plugin

Zes jaar is in technologische jaren een lange tijd. Lang genoeg voor een ander bedrijf om het marktaandeel van WordPress forums te claimen. Toch is bbPress nog steeds de meest gebruikte WordPress forum plugin, actief op meer dan 300.000 websites. Dit roept wel de vraag op of forums nog wel een toekomst hebben.

De toekomst van forums

“Als forums stervende zijn, dan is het een langzame dood, in elk geval volgens de statistieken,” schreef Jacoby. “Chat apps zoals Slack en Discord (of Twitch en YouTube) zijn waar mensen tegenwoordig forum-achtige dingen doen. Het modereren van je eigen community vereist toewijding en werk, en als je daar bereid toe bent, waarom zou je dan niet elders een publiek opbouwen?”

Maar Jacoby heeft goede hoop. “Ik kan me meerdere redenen bedenken waarom forums onaantrekkelijk zouden lijken,” zei hij, “maar voor mij zijn ze nog steeds waar iedereen op terug komt, net als eigen blogs!”

 

Lees ook: De drie beste forum plugins voor WordPress

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.