Back-ups van je website, gewoon doen

back-up website wordpress

Natuurlijk heb je van die mensen die het allemaal perfect geregeld hebben: back-ups maken van hun website. Van die types die je verbaasd vragen ‘maak jij geen automatische back-ups dan?’ en je aankijken alsof je net hebt verteld dat je regelmatig in bad gaat met je broodrooster. Tot een paar maanden terug schoot het af en toe door m’n hoofd: wat als m’n website crasht? Maar het duurde even voor ik er wat aan deed.

Moet iedereen een back-up?

Wat is een back-up, en heeft iedereen een back-up nodig? Een back-up van je site zorgt er in ieder geval voor dat als er iets verkeerd gaat met je data, de laatst opgeslagen versie van je website weer gemakkelijk terug online kan worden geplaatst. Ben je een klein bedrijf en bezoeken (potentiële) klanten regelmatig je site? Dan is het wel zo handig om te zorgen dat je site bij problemen gemakkelijk terug te halen is naar het digitale universum. Ik weet niet wat jij doet als een website onbereikbaar is, maar ik klik door naar een volgende. Ook websites die vaak van content veranderen, zoals blog- en vlogsites, zijn gebaat bij back-ups. Ik heb een blog over zwangerschap en de website stelt technisch echt niet veel voor, maar als ik alle content zou moeten terugplaatsen… Oh my, daar gaat m’n vrije weekend. En m’n humeur.

Het ‘wat als’-gevoel

Maar je back-ups regelen is ook vaak een stukje rust op bestelling. Is het heel voor de hand liggend dat jouw website het mikpunt wordt van een hack? Misschien niet. Zelf heb ik onder andere een blogsite en ik denk dat mijn website vooral gevaar loopt omdat ík er regelmatig met mijn tengels aanzit. Stukje zelfkennis, niet onbelangrijk. Bovendien ben ik lui. Daarom heb ik ook niet gekozen voor zelf back-ups opslaan – wat er toch relatief gemakkelijk uitziet, moet ik toegeven, en er zijn vele back-up plugins – maar heb ik inmiddels een automatische back-up geregeld. Het resultaat is dat ik voor een klein bedrag niet meer hoef na te denken over ‘wat als?’ En wanneer er weer zo’n wijsneus begint over ‘maar je maakt toch wel back-ups?’ ik kan zeggen ‘uiteráárd’. Ook heel prettig.

Geef een reactie