5 tips om jouw WordPress website vindbaar te maken in Google

5 tips om jouw WordPress website vindbaar te maken in Google

De meeste mensen maken gebruik van Google om te vinden wat ze zoeken. Meestal kijken ze niet verder dan de eerste twee pagina’s van de zoekresultaten. Maar hoog scoren in Google (op de eerste twee pagina’s terecht komen) gaat niet vanzelf. Hiervoor moet je je bezig gaan houden met wat wij zoekmachine optimalisatie (SEO) noemen. Dit hoeft echter helemaal niet zo ingewikkeld te zijn. In dit artikel geven wij 5 simpele tips om jouw WordPress website vindbaar te maken in Google.

wordpress google seo

#1. Kies een SEO-vriendelijk thema

Een goede basis is het halve werk. Het is daarom zeker aan te raden om een SEO-vriendelijk WordPress thema te kiezen. Een nette, geoptimaliseerde code mag dan aan de ‘voorkant’ van je site niet zichtbaar zijn, het is wel heel belangrijk voor het behalen van de beste zoekresultaten in Google. Als je nog niet veel afweet van SEO en je niet zo goed weet waar je op moet letten bij het kiezen van een thema, zorg dan in elk geval dat je een thema kiest waarbij SEO in de beschrijving wordt genoemd, en dat er ook wordt benoemd wat het betreffende thema SEO-vriendelijk maakt.

#2. Plaats regelmatig nieuwe, relevante content

Websites waar regelmatig nieuwe content wordt geplaatst, scoren hoger in Google. Zorg dus dat je je bestaande content optimaliseert tot er eigenlijk niets meer aan te verbeteren valt! Duplicate content (teksten die rechtstreeks van andere websites zijn gekopieerd) wordt door Google keihard afgestraft en is dan ook uit den boze. Je kunt ook je vindbaarheid in Google verbeteren door met enige regelmaat nieuwsberichten te plaatsen. Dit werkt het best wanneer je je beperkt tot het onderwerp van je website. Heb je een blog over natuurlijke cosmeticaproducten, dan kun je bijvoorbeeld wekelijks een review schrijven van een nieuw product. Zo hou je je site actueel.

#3. Optimaliseer je URL’s

Elke keer dat je een nieuwe pagina aanmaakt, creëert WordPress een standaard URL. Die URL’s zijn doorgaans echter niet SEO-vriendelijk. Google geeft de voorkeur aan korte, simpele URL’s die beschrijven waar de pagina over gaat. Je kunt daarom het beste zelf nieuwe URL’s aanmaken met steekwoorden (keywords) uit de betreffende pagina. Voorheen had je een plugin nodig om je URL’s aan te passen, maar tegenwoordig kun je dit gewoon via je WordPress Dashboard doen, namelijk bij Settings > Permalinks. Het wijst zich vanzelf!

#4. Creëer een sitemap

Op een sitemap worden alle pagina’s waar je website uit bestaat weergegeven. Vaak kun je ook in één oogopslag zien hoe die pagina’s aan elkaar verbonden zijn. Tenzij je website een heel complexe navigatiestructuur heeft, is de sitemap in de eerste instantie niet bedoeld voor je bezoekers, maar voor spiders van zoekmachines; die kunnen je website middels een sitemap namelijk makkelijker indexeren.

#5. Installeer een goede SEO plugin

WordPress SEO By Yoast behoort tot één van de populairste SEO plugins voor WordPress. De gratis basisversie van de plugin biedt volop features, zoals content analyse per pagina of blogpost, keyword optimalisatie, automatische XML sitemaps, breadcrumbs en meer. De premium versie bevat nog meer geavanceerde features, zoals een naadloze integratie met Google webmaster tools, premium ondersteuning en video tutorials.

Geavanceerde tips en tricks

Nog veel meer geavanceerde tips en tricks lees je in de Google Optimalisatie handleiding voor WordPress.

 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.