5 tips om jouw WordPress website supersnel te maken

Een snellere website is niet alleen beter voor je zoekmachine optimalisatie, maar helpt ook om bezoekers te behouden en ze vaker terug te laten komen. Als je gebruik maakt van WordPress, dan hoef je in de meeste gevallen geen code aan te passen om je website sneller te maken. Met behulp van een paar plugins en andere technieken kom je al een heel eind!

5 tips om jouw WordPress website supersnel te maken

1. Verwijder onnodige plugins

Als je veel plugins hebt geïnstalleerd, kan dit je website aanzienlijk trager maken. In bepaalde gevallen kan het slechts één plugin zijn die je website langzamer maakt. P3 (Plugin Performance Profiler) is een uitstekende plugin die je helpt om erachter te komen welke plugins je website vertragen. Op die manier weet je welke je het beste kunt verwijderen. Let er daarbij wel op dat je de plugins geheel moet verwijderen. Uitgeschakelde of inactieve plugins kunnen je website nog steeds trager maken.

2. Optimaliseer je afbeeldingen

Grote afbeeldingen vereisen veel laadtijd. Als je al veel afbeeldingen op je website hebt staan die geoptimaliseerd moeten worden, dan hoef je dit gelukkig niet handmatig te doen. Je kunt een plugin zoals Kraken Image Optimizer gebruiken. Naast het optimaliseren van de afbeeldingen zelf kun je ook gebruik maken van een plugin als BJ Lazy Load. Deze plugin vervangt al je afbeeldingen met een placeholder en laadt de content pas zodra een gebruiker naar beneden scrollt (‘lazy load’). Dit zal niet alleen de snelheid van je WordPress site verbeteren maar zorgt ook voor de gebruikerservaring van een snel ladende website.

3. Schoon je database op

Met de WP-Optimize plugin kun je redelijk eenvoudig je database opschonen en je database tabellen optimaliseren. Het is een simpele en efficiënte manier om een snellere database en dus een snellere WordPress website te realiseren.

4. Installeer een caching plugin

Zodra een bezoeker op één van je WordPress pagina’s komt, vergt hij een hoop data van de servers van je webhost én van je WordPress database. Om dit proces te versnellen kun je een techniek gebruiken die caching heet. WordPress caching plugins creëren een statische HTML pagina van elke pagina van je website. Hierdoor hoeft niet steeds de gehele pagina van de server gehaald te worden, en wordt de laadtijd van de pagina’s drastisch gereduceerd. Een prima caching plugin voor WordPress is bijvoorbeeld WP Super Cache.

5. Maak gebruik van een CDN

Een CDN (Content Delivery Network) is een vorm van hosting waarbij gebruik wordt gemaakt van meerdere servers die met elkaar in verbinding staan. De statische content op je website wordt naar je bezoekers verstuurd vanaf de dichtstbijzijnde locatie. Bij een gebruiker in Australië die je website bezoekt, worden de bestanden geladen vanaf de Australische server. Dezelfde site die wordt bezocht door een bezoeker in Nederland, wordt vanaf de Nederlandse server geleverd. Dit zorgt ervoor dat de site sneller laadt. Een goed voorbeeld van een CDN is Cloudflare.

Eén reactie op “5 tips om jouw WordPress website supersnel te maken”

  1. Cherine schreef:

    Onnodige plugins verwijderen wist ik eigenlijk al maar vergeet ik soms bij te werken. De plugin die afbeeldingen optimaliseert is een goede tip die ik zeker ga gebruiken. Ook de andere tips ga ik nog nader bestuderen.

Geef een reactie