2 blogpagina’s op 1 WordPress site, kan dat?

2 blogpagina’s op 1 WordPress site

Een van de opdrachtgevers voor wie ik hun WordPress site beheer, vroeg me laatst of het mogelijk was om 2 aparte blogpagina’s op haar site te maken. Normaal gesproken vink je één pagina aan als blogpagina, waar dan automatisch alle nieuwe berichten op komen te staan. Toch is het mogelijk om 2 blogpagina’s op 1 WordPress site te plaatsen. In dit artikel leg ik je uit hoe je dat kunt realiseren!

2 blogpagina’s op 1 WordPress site

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je 2 blogpagina’s op 1 WordPress site zou willen hebben. In mijn geval had mijn opdrachtgever, een advocatenbureau, al een blogpagina getiteld ‘Nieuws’. Daarop werden algemene nieuwsberichten gerelateerd aan het vakgebied geplaatst. De advocaten wilden echter ook een extra blogpagina met eigen opiniestukken, die dan ‘Blog’ moest heten. Elke WordPress installatie heeft slechts één blogpagina, daar kun je niets aan veranderen. Maar je kunt wel 2 blogpagina’s op 1 WordPress site simuleren, namelijk met behulp van categorieën.

Hoe werkt het?

Stap 1: Maak twee hoofdcategorieën aan

Om te beginnen moet je twee hoofdcategorieën aanmaken: voor elke blogpagina één hoofdcategorie. Ga op je WordPress dashboard naar Berichten > Categorieën en maak de nieuwe categorieën aan. De eerste hoofdcategorie, voor de algemene nieuwsberichten, heb ik simpelweg Nieuws genoemd. De tweede hoofdcategorie, voor de opiniestukken, heb ik de naam Blog gegeven.

Stap 2: Wijs elk bericht aan één van de twee hoofdcategorieën toe

In mijn geval waren er voor de hoofdcategorie Nieuws al berichten geplaatst. Deze hadden echter nog geen categorie. Daarom heb ik deze berichten eerst aan de Nieuws hoofdcategorie toegewezen. Vervolgens heb ik de nieuwe berichten voor de Blog pagina geplaatst; deze wees ik allemaal toe aan de hoofdcategorie Blog.

Stap 3: Pas het menu aan

Mijn opdrachtgever wilde in het menu 1 hoofditem genaamd ‘Archief’. Daaronder moesten dan de twee blogs ‘Nieuws’ en ‘Blog’ vallen. Bij Weergave > Menu’s kun je dit eenvoudig instellen. Het hoofditem is een gewone pagina. Daaronder heb ik twee subitems toegevoegd; geen pagina’s, maar categorieën. Dat ziet er zo uit:

Op deze manier is het mogelijk dat alleen de berichten met categorie ‘Nieuws’ op de Nieuwspagina worden weergegeven, en de berichten met categorie ‘Blog’ op de blogpagina.

Tot slot

Door op een slimme manier gebruik te maken van categorieën kun je eenvoudig 2 blogpagina’s op 1 WordPress site plaatsen – of zoveel blogpagina’s als je maar wilt!

 

Eén reactie op “2 blogpagina’s op 1 WordPress site, kan dat?”

  1. Henk Frigge schreef:

    Ik heb dit stuk over meerdere blogpagina’s in WordPress nu denk ik 20 keer gelezen en ik heb evenzoveel keer nagekeken of ik alles goed doe, maar ik krijg het niet aan de gang. Ik heb categorieen aangemaakt, die in mijn menustructuur opgenomen en wat testberichten aangemaakt met toewijzingen aan die categorieen. Wat ik te zien krijg is soms maar een bericht in de juiste categorie (terwijl er meerdere zijn), maar meestal niks. Wel krijg ik de mogelijkheid om door ALLE berichten te scrollen en dat is nou precies wat ik niet wil. Zoals hierboven op deze pagina van WPHandleiding: Blog onderwerpen: WordPress nieuws, WordPress tips, WordPress plugins etc., dat wil ik. Volgens mij doe ik alles goed, maar het werkt gewoon niet. Wat doe ik fout?

Geef een reactie