2 blogpagina’s op 1 WordPress site, kan dat?

2 blogpagina’s op 1 WordPress site, kan dat?

Een van de opdrachtgevers voor wie ik hun WordPress site beheer, vroeg me laatst of het mogelijk was om 2 aparte blogpagina’s op haar site te maken. Normaal gesproken vink je één pagina aan als blogpagina, waar dan automatisch alle nieuwe berichten op komen te staan. Toch is het mogelijk om 2 blogpagina’s op 1 WordPress site te plaatsen. In dit artikel leg ik je uit hoe je dat kunt realiseren!

2 blogpagina’s op 1 WordPress site

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je 2 blogpagina’s op 1 WordPress site zou willen hebben. In mijn geval had mijn opdrachtgever, een advocatenbureau, al een blogpagina getiteld ‘Nieuws’. Daarop werden algemene nieuwsberichten gerelateerd aan het vakgebied geplaatst. De advocaten wilden echter ook een extra blogpagina met eigen opiniestukken, die dan ‘Blog’ moest heten. Elke WordPress installatie heeft slechts één blogpagina, daar kun je niets aan veranderen. Maar je kunt wel 2 blogpagina’s op 1 WordPress site simuleren, namelijk met behulp van categorieën.

Hoe werkt het?

Stap 1: Maak twee hoofdcategorieën aan

Om te beginnen moet je twee hoofdcategorieën aanmaken: voor elke blogpagina één hoofdcategorie. Ga op je WordPress dashboard naar Berichten > Categorieën en maak de nieuwe categorieën aan. De eerste hoofdcategorie, voor de algemene nieuwsberichten, heb ik simpelweg Nieuws genoemd. De tweede hoofdcategorie, voor de opiniestukken, heb ik de naam Blog gegeven.

Stap 2: Wijs elk bericht aan één van de twee hoofdcategorieën toe

In mijn geval waren er voor de hoofdcategorie Nieuws al berichten geplaatst. Deze hadden echter nog geen categorie. Daarom heb ik deze berichten eerst aan de Nieuws hoofdcategorie toegewezen. Vervolgens heb ik de nieuwe berichten voor de Blog pagina geplaatst; deze wees ik allemaal toe aan de hoofdcategorie Blog.

Stap 3: Pas het menu aan

Mijn opdrachtgever wilde in het menu 1 hoofditem genaamd ‘Archief’. Daaronder moesten dan de twee blogs ‘Nieuws’ en ‘Blog’ vallen. Bij Weergave > Menu’s kun je dit eenvoudig instellen. Het hoofditem is een gewone pagina. Daaronder heb ik twee subitems toegevoegd; geen pagina’s, maar categorieën. Dat ziet er zo uit:

Op deze manier is het mogelijk dat alleen de berichten met categorie ‘Nieuws’ op de Nieuwspagina worden weergegeven, en de berichten met categorie ‘Blog’ op de blogpagina.

Tot slot

Door op een slimme manier gebruik te maken van categorieën kun je eenvoudig 2 blogpagina’s op 1 WordPress site plaatsen – of zoveel blogpagina’s als je maar wilt!

 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.