10 tips voor als je geen inspiratie hebt voor je nieuwe blogpost

10 tips voor als je geen inspiratie hebt voor je nieuwe blogpost

Dorothy Parker zei ooit: “Writing is the art of applying the ass to the seat.” Was het maar zo simpel! Iedereen die regelmatig blogt weet hoe lastig het is om tijd vrij te maken om te schrijven, achter de computer te gaan zitten, een nieuw document te openen… en vervolgens te beseffen dat er vier uur voorbij zijn gegaan en je alleen maar kattenfilmpjes op YouTube hebt gekeken en je ex hebt gestalkt op Instagram. De ‘writing zone’ ziet er voor iedereen anders uit. Sommige mensen werken het best in het diepst van de nacht, vergezeld door bakken koffie en koekjes. Anderen vinden het prettig om vroeg in de ochtend te schrijven, als de rest van de wereld nog slaapt. In dit artikel hebben we een aantal tips op een rijtje gezet om je eigen persoonlijke ‘writing zone’ te vinden en inspiratie op te doen.

10 tips voor als je geen inspiratie hebt voor je nieuwe blogpost

#1. Creëer een ritueel

Je hoeft geen pasgeboren lam aan de schrijfgoden te offeren elke keer dat je gaat zitten om te schrijven. Maar soms kan het wel hebben om een klein overgangsritueel te hebben tussen normale-jij en schrijver-jij. Wat dat ritueel precies inhoudt is aan jou. Misschien begin je wel door wat wierook aan te steken, een bak koffie te zetten, of je bureau even netjes te maken. Probeer gewoon een aantal rituelen uit om erachter te komen wat jou in de juiste schrijfmodus krijgt.

#2. Vind je ideale ritme

Ben je een vroege vogel of een nachtbraker? Probeer uit te vinden op welk tijdstip van de dag je het beste functioneert, en probeer die tijd zoveel mogelijk aan te houden. Soms is het vinden van je ‘writing zone’ simpelweg een kwestie van om het juiste tijdstip beginnen.

#3. Zoek je ideale schrijfomgeving

Ik schrijf zelf het beste als ik alleen thuis ben en met mijn katten op schoot op de bank zit. Anderen krijgen juist inspiratie als ze in een luidruchtig koffietentje zitten. Weer anderen leveren hun beste werk af als ze in bed schrijven. Doe gewoon wat voor jou het beste werkt.

#4. Zoek uit bij welke muziek je het beste kunt schrijven

Sommige mensen schrijven hun beste blogposts in doodse stilte. Ik heb dat ook; ik ben heel gevoelig voor afleiding en muziek leidt me meestal alleen maar af. Maar er zijn ook zat mensen die juist wél goed kunnen schrijven met muziek aan. Creëer je eigen schrijf-afspeellijst. Probeer klassieke muziek, soundtracks, punk, black metal, pop of videogame-muziek als songteksten te veel afleiding vormen.

#5. Ga offline

Zet je smartphone in vliegtuigmodus. Zet je WiFi uit. Zeg tegen je vrienden dat je de komende paar uur even niet bereikbaar bent. Als het nodig is, kun je een self-control app downloaden die ervoor zorgt dat je geen afleidende websites kunt bezoeken. Ik beloof je dat als je een uur of twee van de radar bent, je het veel moeilijker zal vinden om het schrijven van je blogposts uit te stellen.

#6. Ga naar buiten

Wil de inspiratie niet komen? Ga dan even naar buiten voor een wandelingetje! Neem je notitieboekje mee en loop door het bos, het park of gewoon een blokje om. Als je echt ambitieus bent, laat dan je smartphone thuis. Even in een andere omgeving zijn kan je helpen om je aandacht opnieuw te focussen.

#7. Koop jezelf om

Helaas hebben we niet altijd onbeperkte tijd om door het park te slenteren of verschillende schrijfplekjes uit te proberen. De meesten van ons moeten simpelweg productie draaien en geld verdienen om de huur te kunnen betalen. Dus als je een shortcode nodig hebt om jezelf aan het schrijven te krijgen, koop jezelf dan om. Maak een afspraak met jezelf: “Als ik vandaag 500 woorden op papier krijg, trakteer ik mezelf op pizza vanavond.” Of: “Als ik die blogpost vandaag af krijg, mag ik vanavond de nieuwe aflevering van Game of Thrones kijken.”

#8. Zorg dat je overtollige energie kwijtraakt

Sommige mensen maken anderen (en zichzelf!) nerveus met hun geijsbeer, gewiebel en getik. Als je veel last hebt van overtollige energie, doe dan iets actief voor je gaat schrijven, zoals touwtje springen, hardlopen of yoga. Schaf een fidget spinner aan, of pak desnoods de Play-Doh van je nichtje. Het zal je verrassen hoe veel makkelijker het is om ‘in the zone’ te komen zonder al die overtollige energie.

#9. Lees


Als de inspiratie niet wil komen en het gewoon echt niet lukt om te schrijven, probeer dan eens te lezen. Haal de stem van een andere schrijver in je hoofd, en je zult merken dat het een stuk makkelijker wordt om zelf woorden op papier te krijgen. Het is heel moeilijk om over te schakelen van TV kijken of met je vrienden kletsen naar het schrijven van de beste blogpost aller tijden – maar overschakelen van lezen naar schrijven gaat bijna vanzelf. 

#10. Wees consistent

Als je jezelf traint om elke dag om hetzelfde tijdstip te schrijven, is de kans groot dat het steeds makkelijker wordt om ‘in the zone’ te komen en inspiratie te vinden. Maak je schrijftijd heilig. Nee, het is geen vrije tijd die je toevallig gebruikt om iets te typen; het is jouw dagelijkse missie, en die tijd moet gerespecteerd worden. Zorg dat je tijdens elke sessie in elk geval IETS schrijft: al is het maar je boodschappenlijstje.

Lees ook ons artikel over 10 tools om 10 X betere content te creëren met WordPress!

 

Wil jij meer leren over Wordpress?

In de kennisbank vertellen we je alles over de belangrijkste onderwerpen

  • Snel en gemakkelijk contact met een WordPress expert
  • Ontvang als eerste nieuwtjes & leuke acties
  • Overleg met andere WordPress fans

Je WordPress vraag of probleem razendsnel opgelost met de hulp van een echte WordPress developer!

Join de grootste WordPress community van Nederland & stel je vraag via ons WordPress ticketsysteem.

Medaille-buddy

Blijf op de hoogte van het laatste WordPress nieuws.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.